Τεράστια θα είναι τα οφέλη για το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εφόσον θα έχει επιλυθεί και το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τεράστια θα είναι τα οφέλη για το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εφόσον θα έχει επιλυθεί και το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, είπε, η Κύπρος μπορεί να καταστεί διαμετακομιστικός σταθμός ολόκληρης της περιοχής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Μιλιέτ", την πρώτη που παραχωρεί στον τουρκικό Τύπο, μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η αγορά και η οικονομία μπορούν να προτείνουν καλύτερες λύσεις από τη στρατιωτική ισχύ του ενός ή του άλλου.

Το όραμά μας, πρόσθεσε, είναι η ειρήνη και η ευημερία όλων των λαών της περιοχής.

Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Αννα Ανδρέου μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα στην καθυστέρηση μερικών μηνών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.

Η ενέργειά μας αυτή τη στιγμή, είπε, επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την έναρξη των συνομιλιών, οι οποίες να καταλήξουν σε επιτυχία και όχι σε αποτυχία.

Ουδείς επικαλείται το σχέδιο Ανάν
Σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αποτελεί ιστορία και ουδείς το επικαλείται.

Υπέδειξε ότι ούτε η επαναφορά του σχεδίου Ανάν είναι εφικτή ούτε η έναρξη των συνομιλιών από μηδενική βάση, τονίζοντας ότι είναι καιρός να δοθεί περισσότερη σημασία στο περιεχόμενο της λύσης, παρά στην ονομασία.

Ξέρουμε, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα και συνθήκες μη αναστρέψιμες, αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να οραματιζόμαστε λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και δεν θα αποστερεί εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η λύση πρέπει να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, αφού οι Τουρκοκύπριοι θα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η άρνησή της να αποδεκτεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκαλεί προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, καθώς και στη συνεργασία της Ενωσης με το ΝΑΤΟ.