Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ κατά της σύγκλησης Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης - πρόταση που υπέβαλε ένα από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων ως λύση για την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα - προβάλλονται εκτενώς από το βουλγαρικό Τύπο
Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ κατά της σύγκλησης Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης - πρόταση που υπέβαλε ένα από τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων ως λύση για την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα - προβάλλονται εκτενώς από το βουλγαρικό Τύπο.

“Δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη όσον αφορά τη σύγκληση Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης.

Πριν τη σύγκλησή της πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση για το τι ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε στο Σύνταγμα”, είπε χθες σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τονίζοντας ότι “η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση αποτελεί εργαλείο που είναι ακραίο και πρέπει να γίνεται χρήση του με πολύ προσοχή”.

Η εφημερίδα “Τρουντ” σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Πλεβνελίεφ κατά της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης», αναφέρει ότι ο πρόεδρος τοποθετήθηκε κατά της συγκεκριμένης πρότασης και δήλωσε ότι η προεδρική δημοκρατία επίσης δεν είναι λύση για τη χώρα.

“Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά τουλάχιστον για δύο χρόνια ώστε να καταρτίσουμε με ακρίβεια τα συγκεκριμένα κείμενα και τις τροπολογίες πριν συγκληθεί Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Πρέπει να σκεφθούμε ότι Μεγάλη Εθνοσυνέλευση σημαίνει ότι θα έχουμε 400 βουλευτές με αδιευκρίνιστη θητεία, αντί για τους 240 της Βουλής με τετραετή θητεία”, είπε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

“Αν δεν προετοιμαστεί καλά μια τέτοια Εθνοσυνέλευση, οι νομοθέτες μπορεί να έχουν θητεία έως και 10 χρόνων. Γι’ αυτό ισχυρίζομαι ότι αν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση δεν προετοιμαστεί καλά, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε τρομακτικό χάος”, δήλωσε ο κ. Πλεβνελίεφ τονίζοντας ότι οι νόμοι της Βουλγαρίας τώρα είναι και ευρωπαϊκοί και η μεγάλη αλλαγή εξαρτάται από εκατομμύρια Βουλγάρων πολιτών και από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους.

“Πιστεύω ότι η εξάρτηση από την ολιγαρχία στη Βουλγαρία μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί χωρίς Μεγάλη Εθνοσυνέλευση”, τόνισε.

Το αίτημα σύγκλησης από τον πρόεδρο Ευρείας Εθνοσυνέλευσης έθεσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Ποτκρέπα, Κονσταντίν Τρέντσεφ και ανήγγειλε ότι το συνδικάτο θα προσχωρήσει στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Το άλλο μεγάλο συνδικάτο, η Συνομοσπονδία των Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας, τάχθηκε επίσης υπέρ της σύγκλησης Ευρείας Εθνοσυνέλευσης.

Η εφημερίδα «Πρέσσα» αναφέρει ότι «ο αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε ορθή τη θέση του Βούλγαρου προέδρου ότι δεν είναι καιρός τώρα για Μεγάλη Εθνοσυνέλευση". Μια τέτοια Εθνοσυνέλευση, είπε, δεν θα επιλύσει ούτε ένα από τα προβλήματα της κοινωνίας αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο ο κ. Στανίσεφ πρόσθεσε ότι ο Βούλγαρος πρόεδρος φοβάται ότι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση θα τερματίσει τη θητεία του.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος προειδοποίησε κατά της σύγκλησης Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και τόνισε ότι είναι αναγκαία συναίνεση για τις αναγκαίες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντούμα".

Η εφημερίδα "Σέγκα" αναφέρει ότι εκείνοι που ζητούν συγκρότηση Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης είναι το πρώην κυβερνητικό κόμμα GERB, το συντηρητικό κόμμα Τάξη, Νόμος και Δικαιοσύνη, εργατικά συνδικάτα και ενώσεις εργοδοτών.

Το 1991 επανεισήχθη στο Σύνταγμα της χώρας η δυνατότητα σύγκλησης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, συγκροτούμενης από 400 μέλη, η οποία θεσπίζει νέο Σύνταγμα εφόσον απαιτείται και τροποποιεί άρθρα του Συντάγματος. Τα μέλη της εκλέγονται με κανονικές εκλογές, όπως και για την ανάδειξη των μελών της τακτικής Βουλής.