Προτεραιότητα για την Λιθουανική Προεδρία της ΕΕ η Ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας ως το 2014

Προτεραιότητα για την Λιθουανική Προεδρία της ΕΕ η Ολοκλήρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας ως το 2014
energia.gr
Τετ, 10 Ιουλίου 2013 - 16:55
Η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 θα αποτελέσει προτεραιότητα της λιθουανικής προεδρίας, σύμφωνα με τον Υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Γ. Νεβέροβιτς, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας Επιτροπή Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνοντας ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική «λόγω της θετικής επίδρασης που θα έχει η ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας στην οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ»
Η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 θα αποτελέσει προτεραιότητα της λιθουανικής προεδρίας, σύμφωνα με τον Υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Γ. Νεβέροβιτς, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας Επιτροπή Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνοντας ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι ιδιαίτερα σημαντική «λόγω της θετικής επίδρασης που θα έχει η ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας στην οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

Όπως επισημαίνει το έντυπο Europolitique, από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας, η Λιθουανία σκοπεύει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση του Μηχανισμού Διασύνδεσης της Ευρώπης (Europe Interconnection Mechanism - EIM), με προϋπολογισμό 9 δισεκ. ευρώ και σκοπό τη βελτίωση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας. Ο Μηχανισμός δίνει προτεραιότητα σε δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου, δύο τομείς στους οποίους η Λιθουανία σκοπεύει να ενισχύσει την υποδομή της για να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Το χρονοδιάγραμμα είναι ευνοϊκό για το Βίλνιους, δεδομένου ότι είναι το φθινόπωρο η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει έναν πρώτο κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο κατάλογος πρέπει να περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα για τις χώρες της Βαλτικής, περιοχής ιδιαίτερα απομονωμένης, ώστε να ανταποκρίνεται στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έχει θέσει το 2015 ως προθεσμία για την πρόσβαση των ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων στις απομακρυσμένες περιοχές της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Νεβέροβιτς , η Λιθουανία προτίθεται επίσης να «αναπτύξει την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ», γεγονός που θα επιτρέψει στο Βίλνιους να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο πωλείται στη Λιθουανία περίπου 30% πιο ακριβά από ό,τι στη Γερμανία ή στις γειτονικές χώρες της Βαλτικής. Στον τομέα της κοινής πολιτικής ασφάλειας, ο Υπουργός ανέφερε ότι η προεδρία της Λιθουανίας θα επικαιροποιήσει τις προτεραιότητες που έθεσε το Συμβούλιο το 2011 για τις εξωτερικές ενεργειακές σχέσεις, με σκοπό να βελτιώσει τη συνοχή, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των δράσεων της ΕΕ. Αυτή η αναθεώρηση θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών ενέργειας του Δεκεμβρίου.

Στο ευαίσθητο θέμα των βιοκαυσίμων, ο Υπουργός δήλωσε πεπεισμένος για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας πριν από το τέλος του 2013, λαμβάνοντας υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις στο έδαφος από τα γεωργικά βιοκαύσιμα, αλλά παρέχοντας «σαφείς επενδυτικές ευκαιρίες και την ολοκλήρωση των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».