Στο Διοικητικό Συμβούλιο τράπεζας που ανήκει στη ρωσική κρατική πετρελαϊκή Rosneft εντάχθηκε o πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Υπενθυμίζεται ότι το πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ και … γνώριμος της Ελλάδας από την εποχή της εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο αναγκάστηκε σε παραίτηση στη δίνη σκανδάλου που αφορούσε σεξουαλική παρενόχληση καμαριέρας σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη

Στο Διοικητικό Συμβούλιο τράπεζας που ανήκει στη ρωσική κρατική πετρελαϊκή Rosneft εντάχθηκε o πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Υπενθυμίζεται ότι το πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ και … γνώριμος της Ελλάδας από την εποχή της εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο αναγκάστηκε σε παραίτηση στη δίνη σκανδάλου που αφορούσε σεξουαλική παρενόχληση καμαριέρας σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη.

Ο 64χρονος Στρος-Καν διορίστηκε στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ρωσικής Περιφερειακής Τράπεζας Ανάπτυξης, θυγατρικής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας, Rosneft, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πιστωτικού ιδρύματος.

Ο Στρος-Καν είχε παραιτηθεί από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ το 2011, μετά το σάλο που ξέσπασε όταν καμαριέρα ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης είχε καταγγείλει ότι την βίασε. Ωστόσο, ο ίδιος διέψευσε την κατηγορία, η οποία αργότερα τέθηκε στο αρχείο, ενώ επέλυσε με εξωδικαστικό συμβιβασμό την αγωγή που είχε καταθέσει η ενάγουσα καταβάλλοντας ποσό το ύψος του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

Η υπόθεση όμως είχε ήδη εκμηδενίσει τις φιλοδοξίες του να διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία, που τελικώς κέρδισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Η Rosneft, μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, εξαγόρασε το 2012 την ΤΝΚ-ΒΡ, την 3η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στη Ρωσία, στην οποία συμμετείχαν η ΒΡ και η ΑΑR (σύμπραξη ιδιωτών Ρώσων πετρελαιοπαραγωγών). Επικεφαλής της Rosneft είναι ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ιγκόρ Σέτσιν.

Τα διαθέσιμα της τράπεζας Ρωσικής Περιφερειακής Τράπεζας Ανάπτυξης ανέρχονταν σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους και πρακτικά είναι μία τράπεζα η οποία ασχολείται μόνο με τις συναλλαγές της Rosneft, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με την Gazprom Bank. Tην ίδια στιγμή που προσλαμβανόταν ο Ντομινίκ Στρος Καν απολύθηκαν τρεις σύμβουλοι που είχαν προσληφθει πό τον αμερικανικό κολοσσό Morgan Stanley.