Reuters: Έγγραφο της Κομισιόν Αποκαλύπτει τη Σκληρή Στάση του Πεκίνου στη Διαμάχη με την ΕΕ για τα Φωτοβολταϊκά

Reuters: Έγγραφο της Κομισιόν Αποκαλύπτει τη Σκληρή Στάση του Πεκίνου στη Διαμάχη με την ΕΕ για τα Φωτοβολταϊκά
energia.gr
Πεμ, 18 Ιουλίου 2013 - 10:14
Με νέες απαιτήσεις προσέρχεται, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που αποκαλύπτει το Reuters, η κινεζική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τη διένεξη με την ΕΕ στο θέμα των φ/β πάνελ. Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 12 Ιουλίου, αναφέρει ότι η Κίνα ζητά οι όποιοι περιορισμοί (είτε πρόκειται για δασμούς είτε για περιορισμό των εξαγωγών) να ισχύσουν το αργότερο έως το τέλος του 2014

Με νέες απαιτήσεις προσέρχεται, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που αποκαλύπτει το Reuters, η κινεζική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για τη διένεξη με την ΕΕ στο θέμα των φ/β πάνελ.

Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 12 Ιουλίου, αναφέρει ότι η Κίνα ζητά οι όποιοι περιορισμοί (είτε πρόκειται για δασμούς είτε για περιορισμό των εξαγωγών) να ισχύσουν το αργότερο έως το τέλος του 2014. Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (EPIA), Reinhold Buttgereit, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι σχετικές συνομιλίες έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να οδηγήσουν σύντομα σε συμφωνία για την επίλυση της διαφοράς, η Κομισιόν, στο έγγραφό της, χαρακτηρίζει το εν λόγω αίτημα του Πεκίνου ως «δύσκολο να εφαρμοστεί», και αυτό διότι εάν τα μέτρα ισχύσουν για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της «κυριαρχίας» των Κινέζων στην αγορά ηλιακής ενέργειας.

Εξάλλου, οι ευρωπαϊκοί δασμοί αντι-ντάμπινγκ έχουν, κατά βάση, ορίζοντα πενταετίας.

Η νέα αυτή εξέλιξη εκτιμάται ότι περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση συμβιβαστικής λύσης, ενώ είναι πιθανόν να αυξήσει και τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών φ/β έναντι της Κίνας.