Αγωνία, φόβος και πανικός συνέχει τον ελληνικό λαό ή τουλάχιστον την πλειονότητα της Κοινωνίας για το που πάει η χώρα. Το καθημαγμένο Κράτος έγινε τραγωδία για ολόκληρη την τάξη των νοικοκυραίων. Όσο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το πρόβλημα του είναι σκοτεινό και βαθύ. Βρίσκεται σε σοβαρότατες εσωτερικές αντιφάσεις που καλύπτουν κυρίως την επαναστατική Αριστερά, μέχρι τις πιο άγριες αποχρώσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Αγωνία, φόβος και πανικός συνέχει τον ελληνικό λαό ή τουλάχιστον την πλειονότητα της Κοινωνίας για το που πάει η χώρα. Το καθημαγμένο Κράτος έγινε τραγωδία για ολόκληρη την τάξη των νοικοκυραίων. Όσο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το πρόβλημα του είναι σκοτεινό και βαθύ. Βρίσκεται σε σοβαρότατες εσωτερικές αντιφάσεις που καλύπτουν κυρίως την επαναστατική Αριστερά, μέχρι τις πιο άγριες αποχρώσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος. Όμως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ ακούει την ανάσα τους ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς πίσω της.

Με αυτά τα δεδομένα το εφιαλτικό σενάριο μπορεί να καταλήξει σε άνοδο του κ. Τσίπρα στην Εξουσία. Και αμέσως στο πάγωμα των υπολοίπων δόσεων και ύστερα σε χρεωκοπία και επιστροφή στη δραχμή, άρα στον καταστροφικό πληθωρισμό, στην πολιορκία των τραπεζών από έντρομους και οργισμένους καταθέτες ή στις βίαιες διαδηλώσεις στις πλατείες των μεγάλων πόλεων. Εν ολίγοις, η υπόθεση μπορεί να καταλήξει στη μεταβολή της Ελλάδος σε τριτοκοσμική χώρα. Μήπως προς τα εκεί πορευόμεθα κ. Πρωθυπουργέ; Και μήπως προς τα εκεί ωθούν άκριτες ενέργειες της τρόικα;

Διότι τα λάθη που γίνονται και από τα ανεπαρκέστατα κυβερνητικά στελέχη καθώς και από την εμμονή του κ. Πρωθυπουργού των Οικονομικών στην εφαρμογή του σφαγιαστικού φορολογικού συστήματος έναντι της ιδιοκτησίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εκρηκτική κοινωνική ανάφλεξη. Οι παλινωδίες και οι ασάφειες στην κοινωνική πολιτική καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ακυρώνει πολιτικές αποφάσεις και επιβάλλει τη δική της πολιτική, δίνει την εντύπωση ότι κανείς δεν ξέρει «τι του ξημερώνει». Μέσα σ’ αυτήν την απρόβλεπτη σύγχυση οι πολίτες κυριολεκτικά παραδέρνουν. Και δυσκολεύονται να πεισθούν ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα βελτιωθούν. Τέτοιες ώρες κ. Πρωθυπουργέ είναι απολύτως επιβεβλημένο να βγείτε άλλη μια φορά μπροστά και να πείσετε τον κόσμο ότι υπάρχει σχέδιο όχι μόνο για να σωθεί η χώρα αλλά και που μπορεί να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρόνο. Μετά λόγου τιμής. Μόνον έτσι θα εδραιωθεί το σύστημα εμπιστοσύνης του κόσμου που σήμερα δεν υπάρχει.

Χωρίς αξιόπιστη αξιολόγηση κ. Πρωθυπουργέ, χωρίς σαφές αντικείμενο υπευθυνότητος, χωρίς την προστασία που θα παρείχε ένα υγιές σύστημα στους υπαλλήλους του, ελάχιστοι αισθάνονται την ασφάλεια και την υποχρέωση να αναλάβουν να επιλύσουν τα δύσκολα προβλήματα του τόπου. Γι’ αυτό σήμερα παρατηρείται αυτή τη παραζάλη και το χάος στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Όλα αλλάζουν από της μίας πρωΐας στην άλλη. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ούτε οι φυλακίσεις προς τις οποίες σύρονται οι ποινώντες και οι οφειλέτες. Την ώρα μάλιστα που διακηρύσσεται ότι η κυβέρνηση βαίνει προς ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Και ταύτα πάντα συμβαίνουν ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, ενώ οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι καλούνται να λάβουν όλο και πιο δύσκολος ρόλους. Η έλλειψη σταθερότητος και ασφάλειας κλονίζει και τους πολίτες. Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις κάμπτονται στην επιτέλεση του καθήκοντος, απόδειξη ότι αδυνατούν να συλλάβουν τρεις δολοφόνους δραπέτες των φυλακών. Έτσι εντείνεται η δυσπιστία του κόσμου προς την κυβερνητική εξουσία.

Με δύο λόγια. Η ζωή αλλάζει συνεχώς προς το χειρότερο, ενώ επανειλημμένως βλέπουν οι πολίτες να διαψεύδονται οι προσδοκίες για σύντομη ανάκαμψη. Υπάρχουν πλέον εύλογα-αλλά σοβαρότατα-ερωτήματα για τις άμεσες εξελίξεις. Πολύ το φοβούμεθα. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ή όχι; Και αν δεν έχει; Θα χρειασθούν νέα μέτρα μετά το 2014; Είναι εφικτό ότι θα βγούμε στις αγορές σχετικά σύντομα; Οι δανειστές μας θα μαλακώσουν ή θα σκληρύνουν απέναντι της Ελλάδος και ιδίως η Γερμανία μετά τις επικείμενες εκλογές της; Διότι αν σκληρύνουν ποιά θα είναι η στάση τους απέναντι μας; Αυτό πρέπει να διερευνήσουμε το ταχύτερο. Και κάτι τελευταίο. Πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται για ορισμένα περίεργα ονόματα που φιλοδοξούν να πάρουν το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας από τη ΝΔ. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Και αν χρειασθεί θα επανέλθουμε. Μας κατατρώγει τις σάρκες η αγωνία για το που πάμε. Έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά η μεσαία τάξη της χώρας. Και η απελπισία έχει παραλύσει τον ψυχισμό των Ελλήνων κ. Πρωθυπουργέ. Και τα περιμένει όλα μα όλα, από εσάς ο κόσμος για να αναπνεύσει.

 

(από την εφημερίδα Εστία, 18 Ιουλίου 2013)

Ο κ. Β. Κοραχάης διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, βουλευτής Επικρατείας και Α’ Αθηνών.