Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και ΕΕ αναφορικά με τη διεθνή συμφωνία μείωσης των εκπομπών των αερογραμμών προκειμένου να αποφευχθεί ένας «εμπορικός πόλεμος», σύμφωνα με ευρωβουλευτές και παρατηρητές.

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και ΕΕ αναφορικά με τη διεθνή συμφωνία μείωσης των εκπομπών των αερογραμμών προκειμένου να αποφευχθεί ένας «εμπορικός πόλεμος», σύμφωνα με ευρωβουλευτές και παρατηρητές.

Ο Peter Liese, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, ηγήθηκε της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης Obama την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ, πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι το Σεπτέμβριο ένα σχέδιο βασισμένο στην αγορά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις αερογραμμές.

Σε περίπτωση που δεν το κάνει, η ΕΕ θα επιβάλει εκ νέου το σύστημα εμπορίας εκπομπών για τις διεθνείς αερογραμμές. Οι Βρυξέλλες ανέβαλαν την εφαρμογή της νομοθεσίας το 2012, προκειμένου να δώσουν χρόνο στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να βρει μια συνολική και «παγκόσμια» λύση επί του ζητήματος.

Για τον Liese, υπάρχουν πιθανότητες 50% να βρεθεί μια ισχυρή συμφωνία στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μονομερής εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς και ένας εμπορικός πόλεμος.

«Εάν δεν βρεθεί λύση τις επόμενες έξι ή επτά εβδομάδες, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», είπε στο Reuters.

Ο Liese τόνισε ότι τα σχέδια ψηφίσματος που θα εξετάσουν οι αντιπρόσωποι του Οργανισμού του ΟΗΕ στη συνάντησή τους στο Μόντρεαλ στις 24 Σεπτεμβρίου, ίσως δεν είναι αρκετά φιλόδοξα για να περάσουν.

«Καταστήσαμε σαφές ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι μια αποδεκτή λύση για τους Ευρωπαίους θα ήταν η ρητή διευκρίνιση ότι θα υπάρξει διεθνής συμφωνία από το 2020 και μετά.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις για το θέμα και μεταξύ άλλων κρατών. Για παράδειγμα, Κίνα και Ινδία, οι οποίες μαζί με τις ΗΠΑ αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών στις αερογραμμές τους, είναι πιθανό να συναντώνται ενόψει της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους εναντίον του προτεινόμενου ψηφίσματος του Οργανισμού του ΟΗΕ.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής τόνισε ότι είναι πιθανό ΗΠΑ και ΕΕ να εξετάσουν μια διμερή συμφωνία σε περίπτωση που ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας αποτύχει να βρει διεθνή λύση, πράγμα που θα αύξανε τις πιθανότητες για έναν εμπορικό πόλεμο.

Ωστόσο ο γενικός διευθυντής για την κλιματική δράση της Κομισιόν, Jos Delbeke, δηλώνει αισιόδοξος και τονίζει ότι θα υιοθετηθεί ένα χρήσιμο ψήφισμα το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.