Η ασφάλεια των υποδομών στο LNG βρέθηκε στο επίκεντρο του 2ου συνεδρίου για το φυσικό αέριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κύπρο.

Η ασφάλεια των υποδομών στο LNG βρέθηκε στο επίκεντρο του 2ου συνεδρίου για το φυσικό αέριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κύπρο.

Στα πλαίσια αυτά, ο Γιώργος Πελαγίας, πρόεδρος του Συμβουλίου Περιφερειακής Πολιτικής και Επενδύσεων ( ERPIC), μίλησε για την ανάγκη προστασίας του σταθμού LNG που σχεδιάζεται στο Βασιλικό. Ο ίδιος απαρίθμησε ως πιθανή απειλή τις τρομοκρατικές επιθέσεις, φέροντας σαν παράδειγμα την Τουρκία, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί 59 τέτοιες επιθέσεις σε στόχους που σχετίζονται με την ενέργεια.

Επίσης, ο κ. Πελαγίας ανέφερε και τον κίνδυνο για κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις υποδομές, προκαλώντας δυσλειτουργίες στο λογισμικό τους και στα συστήματα ελέγχου.

Από την πλευρά του, ο Εφραίμ Σνεχ, πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικού Διαλόγου «Ντάνιελ Άμπραχαμ» του Ισραήλ, τόνισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι σε θέση να αναχαιτίζει κάθε σκάφος που πλησιάζει την θαλάσσια περιοχή του Βασιλικού, αλλά και να ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία πάνω από τον σταθμό. Στα πλαίσια αυτά, θα μπορούσε να προσφέρει τεχνικές και οργανωτικές λύσεις μια συνεργασία με το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τέλος, όσον αφορά το κόστος ενός διεξοδικού συστήματος ασφαλείας για το Βασιλικό, αυτό εκτιμάται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Σνεχ.