Τη θέση ότι η κωλυσιεργία που παρατηρείται σε σχέση με τους σχεδιασμούς για το Φυσικό Αέριο, είναι "σκόπιμη καθώς στόχος των αρμοδίων είναι να κερδίσουν χρόνο", διατύπωσε με δηλώσεις του στο κυπριακό Sigmalive ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, Μιχάλης Οικονομίδης. Εξέφρασε την άποψη ότι «τώρα προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο με την υποτιθεμένη κωλυσιεργία. Θα περιμένουν, οι κυβερνώντες, να εξαχθεί Φυσικό Αέριο από την Αφροδίτη και να έλθουν οι αγωγοί»

Τη θέση ότι η κωλυσιεργία που παρατηρείται σε σχέση με τους σχεδιασμούς για το Φυσικό Αέριο, είναι "σκόπιμη καθώς στόχος των αρμοδίων είναι να κερδίσουν χρόνο", διατύπωσε με δηλώσεις του στο κυπριακό Sigmalive ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, Μιχάλης Οικονομίδης.

Εξέφρασε την άποψη ότι «τώρα προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο με την υποτιθεμένη κωλυσιεργία. Θα περιμένουν, οι κυβερνώντες, να εξαχθεί Φυσικό Αέριο από την Αφροδίτη και να έλθουν οι αγωγοί». Μέχρι τότε, συμπλήρωσε, «όλες οι προσπάθειες θα στοχεύουν στο να κερδιθεί περισσότερος χρόνος ώστε να μην ξεσηκώνεται ο κόσμος. Αν περάσει ακόμα ένας χρόνος, θα πουν ότι προσπαθήσαμε αλλά τώρα δεν υπάρχει λόγος αφού έχουμε τα δικά μας τα κοιτάσματα»

Η μια λύση που βρίσκεται επί τάπητος και αφορά στο υγροποιημένο Φυσικό Αέριο είναι πανάκριβη, δεν συμφέρει και θα αποτελέσει καταστροφή για την Κύπρο, συμπλήρωσε ο κ. Οικονομίδης.

Από την άλλη, η κυπριακή πλευρά «δεν τολμά» να υιοθετήσει τη λύση για έλευση συμπιεσμένου φυσικού αερίου, είπε ο καθηγητής, «διότι δεν έχει γίνει προηγουμένως σε καμιά άλλη περίπτωση και αποτελεί τεράστιο ρίσκο».

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για έλευση Φ.Α από το Ισραήλ και εξέφρασε την απογοήτευση του καθώς «δεν γίνεται καμιά προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «ο Σ. Κασίνης αισθάνεται άσχημα με αυτή την αργοπορία για αυτό και είπε ότι προτίθεται να παραιτηθεί».

Ο κ. Οικονομίδης τόνισε παράλληλα ότι «για την ώρα, καλυτέρα να αφήσουμε το στάτους κβο όπως έχει».

"Πλήγμα" η ενδεχόμενη παραίτηση Κασίνη

Σε σχέση με την πρόθεση του Σόλωνα Κασίνη να παραιτηθεί από την ΚΡΕΤΥΚ, ο κ. Οικονομίδης είπε ότι «ενδεχόμενη παραίτηση Κασίνη, θα αποτελέσει πλήγμα για την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων και γενικά για τους σχεδιασμούς για το Φυσικό Αέριο».

Ο Σ. Κασίνης ήταν για χρονιά η μονή φωνή στην Κύπρο που γνώριζε τα θέματα των υδρογονανθράκων, σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «θα ήταν κρίμα να τον χάσει η Κύπρος διότι έχει τις εμπειρίες τις οποίες μπορεί να τις μεταφέρει από μια κυβέρνηση στην άλλη και από μια υπηρεσία σε άλλη».

Πολλοί «αρχηγοί», λίγοι «πολεμιστές»

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι έχει πολλούς «αρχηγούς» αλλά όχι αρκετούς «πολεμιστές» και αυτό ευνοεί την ολιγωρία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονομίδης. «Πολλοί μάνατζερ και λίγοι για να φέρουν εις πέρας την εργασία», κατέληξε.