Ο Ροχανί Ανακοίνωσε τους Νέους Υπουργούς Οικονομικών και Πετρελαίου του Ιράν

Ο Ροχανί Ανακοίνωσε τους Νέους Υπουργούς Οικονομικών και Πετρελαίου του Ιράν
energia.gr
Κυρ, 4 Αυγούστου 2013 - 17:12
Δημοσιοποιήθηκαν, ήδη, τα ονόματα δύο βασικών υπουργών της νέας ιρανικής κυβέρνησης. -Υπουργός των Εξωτερικών προτείνεται (από τον πρόεδρο Ροχανί ) ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ζαρίφ. --Υπουργός Πετρελαίου προτείνεται ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ που θήτευσε, ξανά, στο αξίωμα αυτό μεταξύ των ετών '97-'05
Δημοσιοποιήθηκαν, ήδη, τα ονόματα δύο βασικών υπουργών της νέας ιρανικής κυβέρνησης.

-Υπουργός των Εξωτερικών προτείνεται (από τον πρόεδρο Ροχανί ) ο πρώην πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ζαρίφ.

--Υπουργός Πετρελαίου προτείνεται ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ που θήτευσε, ξανά, στο αξίωμα αυτό μεταξύ των ετών '97-'05.

Οι βουλευτές θα εγκρίνουν την σύνθεση της νέας κυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα, "το πιθανότερο μέσα στη νέα βδομάδα", όπως είπε σήμερα ο πρόεδρός τους.
Οι υπουργοί της κυβέρνησής του, κατά δήλωση του Ροχανί, προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα. Το Κοινοβούλιο θα τους εγκρίνει την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, ο
Ροχανί έδωσε την Κυριακή τον καθιερωμένο όρκο ενώπιον του Κοινοβουλίου, για την προστασία της θρησκείας και την προάσπιση του Συντάγματος, παρουσία εκπροσώπων από 15 χώρες, μεταξύ τους και της Βορείου Κορέας.

Στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, έκανε λόγο για μια κυβέρνηση «σοφίας και ελπίδας» και υποσχέθηκε μετριοπάθεια βασισμένη στην ανοχή. Εμφανίστηκε ενωτικός και υποσχέθηκε να προωθήσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και να μειώσει την παρέμβαση του κράτους στη ζωή των πολιτών.

Για το θέμα των κυρώσεων απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα είπε πως «αν θέλετε επαρκή απάντηση, δεν πρέπει να μιλάτε την γλώσσα των κυρώσεων αλλά τη γλώσσα του σεβασμού».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ιράν τον τελικό λόγο για ζητήματα πολιτικής έχει ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ.

Ο θεωρούμενος σαν μετριοπαθής Ροχανί εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία, σε αντικατάσταση του Μαχμούντ Αχμαντινμετζάντ, ο οποίος δεν μπορούσε να διεκδικήσει τρίτη θητεία.