Η πΓΔΜ θα Επωφεληθεί από τη Συμμετοχή στο South Stream

Η πΓΔΜ θα Επωφεληθεί από τη Συμμετοχή στο South Stream
του Μίκι Τραϊκόφσκι για τους Southeast European Times στα Σκόπια
Δευ, 12 Αυγούστου 2013 - 09:58
Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φυσικό αέριο θα εξασφαλίσει μείωση του κόστους και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και της οικονομίας της πΓΔΜ, αναφέρουν ειδικοί, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο μήνα για την πΓΔΜ ώστε να ενταχθεί στο έργο του αγωγού South Stream

Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φυσικό αέριο θα εξασφαλίσει μείωση του κόστους και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και της οικονομίας της πΓΔΜ, αναφέρουν ειδικοί, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο μήνα για την πΓΔΜ ώστε να ενταχθεί στο έργο του αγωγού South Stream.

"Αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για μας. Με το South Stream, η μακροπρόθεσμη ενεργειακή σταθερότητα της πΓΔΜ είναι σχεδόν εγγυημένη και νέες ποσότητες φυσικού αερίου είναι εξασφαλισμένες", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι.

Η πΓΔΜ θα συνδέεται με το South Stream με ειδικό βραχίονα από το Σερβικό ή Βουλγαρικό δίκτυο αγωγών του South Stream.

Αξιόπιστη πρόσβαση σε φθηνό, υψηλής ποιότητας φυσικό αέριο θα οδηγήσει σε μια πιο οικονομικά ευημερούσα πΓΔΜ, η οποία θα αντιμετωπίσει πιο εύκολα Ευρωατλαντική ενσωμάτωση.

Το υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου χρησιμοποιείται ελάχιστα καθώς μεταφέρει δαπανηρό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Μπράνκο Αζέσκι, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της πΓΔΜ, κι έτσι το South Stream φέρνει μια νέα, θετική ώθηση για την οικονομία της πΓΔΜ.

"Με το [South Stream], θα έχουμε χαμηλή τιμή φυσικού αερίου, που θα συμφωνηθεί μεταξύ όλων των χωρών που θα χρησιμοποιήσουν το αέριο του South Stream, η οποία θα είναι προσιτή. Αυτό θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της πΓΔΜ, επειδή οι εταιρείες θα προσαρμοστούν στη χρήση φυσικού αερίου αντί άλλων καυσίμων", δήλωσε ο Αζέσκι στους SETimes.

Η χρήση υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου θα επιτρέψει αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της πΓΔΜ στις αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με τον Κόνσταντιν Ντιμίτροφ, πρόεδρο του Κέντρου Ενεργειακής Απόδοσης πΓΔΜ.

"Αυτό θα είναι πολύ θετικό για την οικονομία της πΓΔΜ, διότι το φυσικό αέριο, σε σύγκριση με τον άνθρακα και τα υγρά καύσιμα, παρέχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα", δήλωσε ο Ντιμίτροφ στους SETimes.

Η πΓΔΜ διαθέτει ενιαίο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της χώρας για πέντε χρόνια, ωστόσο χρησιμοποιείτο από λίγους.

"Αν και η χρήση αερίου στην πΓΔΜ ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό, στην πραγματικότητα, τα οφέλη της χρήσης φυσικού αερίου, το οποίο θεωρείται φθηνότερο από άλλα καύσιμα, δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητά. Ένας από τους λόγους είναι ότι είχαμε λίγους πελάτες και πολύ ακριβό φυσικό αέριο", δήλωσε ο Νικολάικο Νικολάεφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ορυχείου Buchim.

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως ο αγωγός θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2018, οπότε και αναμένεται να διακινηθούν οι πρώτες ποσότητες αερίου στην κεντρική και νότια Ευρώπη.

Η κατασκευή του South Stream ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2012 και περιλαμβάνει αγωγό μήκους 3.600 χιλιομέτρων κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.

(www.setimes.com, 09/08/2013)