«Ράλλυ Ανόδου» στις Τιμές του Πετρελαίου Λόγω Ενδεχόμενης Επέμβασης των Δυνάμεων της Δύσης στη Συρία

«Ράλλυ Ανόδου» στις Τιμές του Πετρελαίου Λόγω Ενδεχόμενης Επέμβασης των Δυνάμεων της Δύσης στη Συρία
energia.gr
Τετ, 28 Αυγούστου 2013 - 08:42
Ανοδική πορεία σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας της ενδεχόμενης επέμβασης των δυνάμεων της Δύσης στη Συρία. Ειδικότερα, χθες έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους των τελευταίων 18 μηνών για το WTI και των τελευταίων 6 μηνών για το Brent. Η αμερικανική κυβέρνηση προς το παρόν επιμένει ότι δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση

Ανοδική πορεία σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας της ενδεχόμενης επέμβασης των δυνάμεων της Δύσης στη Συρία. Ειδικότερα, χθες έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους των τελευταίων 18 μηνών για το WTI και των τελευταίων 6 μηνών για το Brent. Η αμερικανική κυβέρνηση προς το παρόν επιμένει ότι δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση.

Κατά τις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του WTI παράδοσης Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 1,26 δολάριο ανά βαρέλι στα 110,27 δολάρια, ενώ το Brent αυξήθηκε κατά 1,54 δολάριο και διαμορφώθηκε στα 115,90 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η πιθανότητα στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία αυξάνεται κάθε λεπτό και οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτό θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή (της Μέσης Ανατολής)»,  σύμφωνα με την Κάθι Λιέν, αναλύτρια του BK Asset Management.

Ας σημειωθεί ότι χθες, Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ.Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει να διατάξει στρατιωτικό χτύπημα κατά της συριακής κυβέρνησης.

«Ο πρόεδρος δεν έχει λάβει απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης», είπε.

Η δήλωση του αξιωματούχου, που απηχεί τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου την Δευτέρα, έρχεται ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της σχεδιάζουν μικρής έκτασης στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος των υποστηρικτών του σύρου προέδρου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δυτικές δυνάμεις έχουν πει στην συριακή αντιπολίτευση να αναμένει χτύπημα σε βάρος των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχωρούν και οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν, καθώς νευρικότητα επικρατεί στις αγορές λόγω του ενδεχόμενου επέμβασης στην Συρία. Ενδεικτικά, στο μέσον της συνεδρίασης, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχωρούσε κατά 2,32%, o SX200 του χρηματιστηρίου του Σίδνεϊ κατά 1,16%, ο Kospi στη Σεούλ κατά 0,95% και ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ κατά 1,36%. Σταθερός παρέμενε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης.