Μείωση του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Θέρμανσης Διεκδικεί η Κυβέρνηση Παρά τις Παλαιότερες Δηλώσεις Στουρνάρα

Μείωση του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο Θέρμανσης Διεκδικεί η Κυβέρνηση Παρά τις Παλαιότερες Δηλώσεις Στουρνάρα
energia.gr
Δευ, 2 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:41
Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται ότι περιλαμβάνεται στο νέο πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στην τρόικα και στο χρονοδιάγραμμα εξόδου από το μνημόνιο που θα αποτελέσουν τη βάση της ομιλίας Σαμαρά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κι αυτό παρά τη δήλωση Στουρνάρα, στις αρχές Αυγούστου, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν είναι στο τραπέζι»

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται ότι περιλαμβάνεται στο νέο πλαίσιο διεκδικήσεων απέναντι στην τρόικα και στο χρονοδιάγραμμα εξόδου από το μνημόνιο που θα αποτελέσουν τη βάση της ομιλίας Σαμαρά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κι αυτό παρά τη δήλωση Στουρνάρα, στις αρχές Αυγούστου, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν είναι στο τραπέζι».

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο δικεδικήσεων απέναντι και το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το μνημόνιο, με στόχο η ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ να εκπέμψει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων εν όψει του χειμώνα, αποτελεί βασική επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν στις 8 Αυγούστου, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Μαυραγάνης, δήλωσε πως «οι τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αυξηθεί το επίδομα ή θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο», ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, είχε σπεύσει να αποκλείσει, με δηλώσεις του στο Mega, την επομένη ημέρα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως είχε τονίσει, ««Ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι πολύ χαμηλός», πρόσθεσε,«δύσκολα βλεπω ουσιαστική μείωση στο πετρέλαιο θερμανσης, γιατί θα ξανανοιξει η πόρτα για το λαθρεμπόριο». Αντίθετα, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές ως προς τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι πέρυσισε μεγάλο ποσοστό δεν έγινε χρήση τουεπιδόματος από τους δικαιούχους. Αν, τελικά, υπάρξει αλλαγή στάσης εκ μέρους του Υπουργείου και της κυβέρνησης, γενικότερα, εκτιμάται πως θα οφείλεται σε εισπρακτικούς λόγους που θα αφορούν την αδυναμία είσπαραξης εσόδων για τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ανάμεσα, στα άλλα θέματα που προβλέπεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, περιλαμβάνονται κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, ιδίως μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς και η επανεξέταση του θέματος της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, εν όψει του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.

Εν όψει της νέας αξιολόγησης από την τρόικα, οι υπουργοί επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» για να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητές τους, ώστε η κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει εμπόδια και αντιρρήσεις εκ μέρους της τρόικας σε σχέση με τις διεκδικήσεις που επιθυμεί να προβάλει.