Καθοριστική είναι η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου με αντικείμενο την ενδιάμεση λύση για προμήθεια φυσικού αερίου. Στο επίκεντρο αναμένετια να βρεθούν η αναθεωρημένη πρόταση της ρωσικής εταιρείας ΙTERA, καθώς και η φόρμουλα καθορισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου)

Καθοριστική είναι η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου με αντικείμενο την ενδιάμεση λύση για προμήθεια φυσικού αερίου. Στο επίκεντρο αναμένετια να βρεθούν η αναθεωρημένη πρόταση της ρωσικής εταιρείας ΙTERA, καθώς και η φόρμουλα καθορισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΗΚ, Χαράλαμπος Τσουρής, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σύντομα κατάληξη στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης υποδεικνύει.

Μυστική φόρμουλα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Επτασφράγιστο μυστικό κρατεί την φόρμουλα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η ΑΗΚ. "Δεν θα βάλουμε τα δάχτυλα μας να βγάλουμε τα μάτια μας", επεσήμανε σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις σε ότι αφορά την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο, και την πρόταση που υπέβαλε ο ρωσικός κολοσσός ΙΤΕRΑ, ο κ. Τσουρής δηλώνει ότι είναι μυστική η φόρμουλα καθορισμού της τιμής του Ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ.

Εξήγησε ότι ο τρόπος που έχει καθοριστεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την Αρχή, αντιστοιχεί στο σημερινό κόστος και στην φόρμουλα περιέχονται παράγοντες που αφορούν τον τρόπο και το κόστος λειτουργίας της.

Η φόρμουλα, δεν εκπονήθηκε μόνο από την ΑΗΚ αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι η ΡΑΕΚ, ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού και η ΔΕΦΑ, ανέφερε. Όπως είπε, παραμένει μυστική η φόρμουλα, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθεί εναντίον της ΑΗΚ, ενώ επισήμανε οτι εκσυγχρονίζεται συνεχώς αφού είναι το ισχυρό εργαλείο διαχείρισης της Αρχής.

Το ζητούμενο από την ITERA

Ερωτηθείς ο κ. Τσουρής, αν αλλάζει τα δεδομένα πιθανή διαφοροποίηση παραμέτρου της πρότασης του ρωσικού κολοσσού, παραδέχθηκε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε μπορούν να ανατραπούν τα οποία δεδομένα.

Το ζητούμενο από την ITERA είπε, είναι να δώσει χαμηλότερη τιμή κόστους. «Κάθε παράμετρος που διαφοροποιείται επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε

Μάλιστα ο κ. Τσουρής χαρακτήρισε άδικες τις αιχμές που αφήνονται για τη μυστικοπάθεια της ΑΗΚ στο θέμα, για αυτό και έχει καθοριστεί συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα θολά τοπία.