Ροχανί: Οι Κυρώσεις Έχουν Πλήξει Σημαντικά τις Εξαγωγές του Ιράν - Άνοιγμα στους Εβραίους με Ευχές για «Καλή Πρωτοχρονιά»

Ροχανί: Οι Κυρώσεις Έχουν Πλήξει Σημαντικά τις Εξαγωγές του Ιράν - Άνοιγμα στους Εβραίους με Ευχές για «Καλή Πρωτοχρονιά»
energia.gr
Πεμ, 5 Σεπτεμβρίου 2013 - 10:03
Οι κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν πλήξει σημαντικά εξαγωγές πετρελαιοειδών του Ιράν, που αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τη χώρα, και κατ' επέκταση «την ιρανική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων». Αυτό παραδέχθηκε χθες, μιλώντας σε ανώτατο συμβούλιο θρησκευτικών ηγετών στην Τεχεράνη, ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος, μάλιστα, έστειλε μέσω twitter τις ευχές τους στους ανά τον κόσμο Εβραίους για την εβραϊκή πρωτοχρονιά

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν πλήξει σημαντικά εξαγωγές πετρελαιοειδών του Ιράν, που αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων για τη χώρα, και κατ' επέκταση «την ιρανική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων». Αυτό παραδέχθηκε χθες, μιλώντας σε ανώτατο συμβούλιο θρησκευτικών ηγετών στην Τεχεράνη, ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος, μάλιστα, έστειλε μέσω twitter τις ευχές τους στους ανά τον κόσμο Εβραίους για την εβραϊκή πρωτοχρονιά.

Ειδικότερα, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, με ασυνήθιστα μετριοπαθείς τόνους, τουλάχιστον ρητορικούς, Χασάν Ροχανί απευθύνθηκε στο λεγόμενο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, που απαρτίζεται από θρησκευτικούς αξιωματούχους,, εξυμνώντας τη μετριοπάθεια και υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία του ιρανικού λαού «τάσσεται εναντίον του εξτρεμισμού και της εκμετάλλευσης της θρησκείας στην πολιτική».

Επίσης, o ιρανός πρόεδρος σημείωσε, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζονται οι επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων στην Τεχεράνη λόγω του πυρηνικού της προγράμματος. Η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τη χώρα είναι οι εξαγωγές πετρελαιοειδών, τις οποίες όμως οι κυρώσεις -όπως υπογράμμισε- έχουν επιβαρύνει σημαντικά και κατ' επέκταση «την ιρανική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων».

Σε εμφανή μάλιστα αντιδιαστολή με τον προκάτοχό του, έστειλε και τις ευχές τους στους Εβραίους ανά τον κόσμο για την εβραϊκή πρωτοχρονιά.

Μάλιτα, ο νεοεκλεγείς Ροχανί έκανε «κήρυγμα» υπέρ της μετριοπάθειας: «Η απόλυτη πλειοψηφία με εξέλεξε επειδή εκφράστηκα σαφώς εναντίον του εξτρεμισμού, της βίας, της πολιτικής εκμετάλλευσης της θρησκείας και των συνθημάτων, το τίμημα των οποίων θα κληθεί να πληρώσει ο λαός» είπε ο Ροχανί.

Καλώντας τους θρησκευτικούς αξιωματούχους να εγκαταλείψουν την «στενομυαλιά» στο πώς αντιμετωπίζουν την κοινωνία, υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι έχουν εςρωτήσεις και αμφιβολίες, και θα έπρεπε να τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα».

Ο Ροχανί, υπενθυμίζεται, είχε κατεβεί ως υποψήφιος του μπλοκ που είχε ηττηθεί στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και οι υποστηρικτές του οποίου είχαν αντιμετωπίσει σκληρή απάντηση της αστυνομίας όταν βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο twitter (στα αγγλικά) έστειλε τις ευχές τους για την εβραϊκή πρωτοχρονιά, το Ρος Χασανά. «Ενώ πέφτει ο ήλιος εδώ στην Τεχεράνη, εύχομαι σε όλους τους Εβραίους, και ειδικά στους ιρανούς Εβραίους, ένα ευλογημένο Ρος Χασανά» έγραψε.

Η αναφορά του μάλιστα σε «όλους τους Εβραίους» έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε σύγκριση με τις αναφορές του προκατόχου του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος κατά καιρούς είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «καρκίνωμα», λέγοντας πως πρέπει να σβηστεί από τον χάρτη.

Παρά τους χαμηλούς τόνους που έχει χρησιμοποιεί ο Ροχανί από την ανάληψη της ιρανικής προεδρίας προ μηνός, η διεθνής κοινότητα παραμένει επιφυλακτική για το κατά πόσον η νέα ηγεσία επιθυμεί - ή είναι σε θέση - να απομακρύνει την Τεχεράνη από την πορεία που ακολουθεί κυρίως στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Αυτόν τον μήνα, ο Ροχανί, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ -βήμα το οποίο ο Αχμαντινετζάντ είχε χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει «λεκτικές επιθέσεις» εναντίον της Δύσης και, τα τελευταία χρόνια, προκαλούσε αποχώρηση αντιπροσώπων από την αίθουσα.

Παράλληλα, η διεθνή κοινότητα περιμένει τα στελέχη που ο Ροχανί θα επιλέξει για τη νέα σύνθεση της ιρανικής ομάδας διαπραγμάτευσης για τα πυρηνικά, από την οποία αναμένεται να φύγει και ο επικεφαλής της, Σαΐντ Τζαλίλι.