Στουρνάρας στην ΔΕΘ: Προσπαθούμε για Διεύρυνση Κριτηρίων στο Επίδομα Θέρμανσης

Στουρνάρας στην ΔΕΘ: Προσπαθούμε για Διεύρυνση Κριτηρίων στο Επίδομα Θέρμανσης
energia.gr
Δευ, 9 Σεπτεμβρίου 2013 - 09:08
Απέκλεισε, για άλλη, μία φορά το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο. Αντίθετα, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης

Απέκλεισε, για άλλη, μία φορά το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία του κ. Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο. Αντίθετα, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενο στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Στουρνάρας είπε πως «θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια του επιδόματος, να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά και περισσότερο ευέλικτα". 

Βλ. σχετικά Σχόλιο energia.gr

Με Ποια Οικονομική Λογική Προτάθηκε η Εξίσωση του ΕΦΚ ως Μέσο Αύξησης των ΔημοσίωνΕσόδων;

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ πέραν του κλάδου της εστίασης, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι είναι «πολύ νωρίς ακόμη γι' αυτό" και συμπλήρωσε: «Ας δούμε πρώτα αν πετύχει η μείωση στην εστίαση».

Σχολιάζοντας την εναρκτήρια ομιλία Σαμαρά στην ΔΕΘ, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε τη λέξη «εξωστρέφεια», σημειώνοντας ότι αυτή «σημαίνει εξάγουμε ή παράγουμε για να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές».

«Όταν φτάσουμε εκεί θα είμαστε μια οικονομία με πολύ σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα του κ. Σαμαρά προς τους εταίρους για το θέμα του χρέους σημείωσε: «Υπάρχει νομική βάση στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου. Πάνω εκεί θα στηριχθούμε».

Ας σημειωθεί ότι τις δηλώσεις Στουρνάρα για το επίδομα θέρμανσης σχολίασε με δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Νότης Μαριάς.

«Δεν πέρασαν ούτε ελάχιστες ώρες από τις διαβεβαιώσεις του διδύμου Σαμαρά - Βενιζέλου για νέες κόκκινες γραμμές και δήθεν κοινωνικό μέρισμα και ο υπερυπουργός κ. Στουρνάρας τους επανέφερε άμεσα στην τάξη, απορρίπτοντας στην πράξη ακόμα και τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαριάς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται στο να δοθεί το επίδομα πριν την έναρξη της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται ότι προσανατολίζεται να αυξήσει τα όρια των οικονομικών κριτηρίων των δικαιούχων.

Η διεύρυνση των κριτηρίων έχει αποφασιστεί λόγω της υστέρησης που εμφάνισαν, σε σύγκριση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, όπως τονίζει η πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, για το 2012, τα έσοδα από τους ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης ήταν λιγότερα σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού κατά €335 εκατ. (€ 255 εκατ. αν συνυπολογιστεί η μικρή καταβολή επιδόματος θέρμανσης το 2012, ενώ είχαν προϋπολογιστεί €80 εκατ.) Το 2013 η απόκλιση από το στόχο του προϋπολογισμού εκτιμάται σε € 473 εκατ. μόνο από τον ΕΦΚ στο diesel. Εν τούτοις, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αν ληφθεί υπόψη η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, η απόκλιση περιορίζεται το 2013 σε € 316 εκατ. (χωρίς το ΦΠΑ), καθώς είχε προϋπολογιστεί μεγαλύτερο από το (εκτιμώμενο) ποσό επιστροφής.

Έτσι, με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα είναι εφέτος οι άγαμοι με εισόδημα ως 25.000 ευρώ, οι έγγαμοι με εισόδημα ως 35.000 ευρώ, και οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα ως 38.000 ευρώ, ενώ το ποσό του εισοδήματος θα αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.