Συνομιλίες με τη ρωσική, πετρελαϊκή, εταιρεία Rosneft για την πώληση του μεριδίου της στην πετρελαϊκή εταιρεία ΙΝΑ ξεκίνησε η κροατική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά με την ουγγρική εταιρεία MOL σε σχέση με τον έλεγχο της κροατικής εταιρείας, μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg και αναμετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων “Hina”

Συνομιλίες με τη ρωσική, πετρελαϊκή, εταιρεία Rosneft για την πώληση του μεριδίου της στην πετρελαϊκή εταιρεία ΙΝΑ ξεκίνησε η κροατική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά με την ουγγρική εταιρεία MOL σε σχέση με τον έλεγχο της κροατικής εταιρείας, μετέδωσε το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg και αναμετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων “Hina”.

Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η κροατική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει ένα κύκλο διαπραγματεύσεων με την ουγγρική εταιρεία MOL με στόχο την τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων για την ΙΝΑ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, μετέδωσε ότι η Κροτία είναι έτοιμη να μειώσει το μερίδιό της στην ΙΝΑ στο 25% συν μία μετοχή, υπό την προϋπόθεση ότι η MOL θα πωλήσει, επίσης, το μερίδιό της. Εκπρόσωποι της Rosneft και της MOL αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία στο Bloomberg, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα του “Hina”.

Η κυβέρνηση διέψευσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Rosneft. “Δεν είναι αληθές ότι η κροατική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft για την εξαγορά ή την πώληση του κυβερνητικού μεριδίου στην εταιρεία ΙΝΑ”, ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού της Κροατίας.

Η MOL κατέχει μερίδιο 49,08% των μετοχών της ΙΝΑ και η κροατική κυβέρνηση το 44,84%. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση διόρισε μια διαπραγματευτική ομάδα, αποτελούμενη από τον υπουργό Οικονομίας Ίβαν Βρντόλιακ και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης της Κρατικής Περιουσίας Μλάντεν Πέινοβιτς.

Ο κ. Βρντόλιακ δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας ότι αναμένει οι συνομιλίες με την MOL να είναι εποικοδομητικές. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει ένας από τους κύριους μετόχους στην ΙΝΑ, ο κ. Βρντόλιακ υπογράμμισε ότι, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τη δομή ιδιοκτησίας της εταιρείας, διότι – όπως είπε – η ΙΝΑ είναι μια εταιρεία στρατηγικής σημασίας.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, να βρεθεί κοινό “έδαφος” ενδιαφέροντος μεταξύ της Κροατίας και της ουγγρικής εταιρείας και σημείωσε ότι, η Κροατία προσεγγίζει το θέμα με ιδιαίτερη σοβαρότητα.

“Οι συνομιλίες προετοιμάζονται με συστηματικό τρόπο. Πρέπει να συζητήσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα πολύ σοβαρά. Πρέπει, κάθε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή απολύσεων να σταματήσει στη διάρκεια της διεξαγωγής των συνομιλιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρντόλιακ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας και ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν υπέγραψαν κοινή δήλωση, τον περασμένο Ιούνιο, εκφράζοντας το ενδιαφέρον (υλοποίησης)επένδυσης στον κροατικό ενεργειακό τομέα. Η δήλωση αυτή αποτελεί, επίσης, την κροατική στήριξη στη Rosneft για την εύρεση των ευκαιριών και των πιθανοτήτων υλοποίησης επενδυτικών έργων στην Κροατία.

Τον περασμένο Αύγουστο, το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ μετέδωσε – επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της MOL που ζήτησε να μην κατονομαστεί - ότι, η ουγγρική εταιρεία θα πωλήσει το μερίδιο της στην ΙΝΑ, σε περίπτωση που η κροατική πλευρά δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση.

“Εάν η Κροατία δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμό, η MOL θα πρέπει να πωλήσει το μερίδιό της, ακόμα και στους Ρώσους εάν χρειαστεί, παρά το γεγονός ότι, η ουγγρική εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τον έλεγχο της πετρελαϊκής αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε ρωσικές εταιρείες” τονίζεται στο τηλεγράφημά του ΑΡΑ που αναδημοσίευσε το "Hina".

(www.kerdos.gr)