Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και απαιτεί μια σαφή, ισχυρή, στοχευμένη και κοινή απάντηση, χωρίς να αποκλείονται ενδεχόμενα αποτρεπτικά μέτρα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. Υποστήριξαν ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να προωθήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή και να αυξήσει την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες της Συρίας

Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και απαιτεί μια σαφή, ισχυρή, στοχευμένη και κοινή απάντηση, χωρίς να αποκλείονται ενδεχόμενα αποτρεπτικά μέτρα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου. Υποστήριξαν ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να προωθήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή και να αυξήσει την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες της Συρίας.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα τη μαζική δολοφονία αμάχων με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου 2013 στα προάστια της Δαμασκού και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων στη Συρία ή αλλού. Υποστήριξαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει την έκθεση της ομάδας επιθεώρησης των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρόταση να παραδώσει άμεσα η Συρία τα χημικά της όπλα στη διεθνή κοινότητα προκειμένου αυτά να καταστραφούν.

Ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει δράση

Το ΕΚ υποστήριξε ότι το τελεσίγραφο της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να συνοδευθεί και από ένα δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα μπορεί, εφόσον δε γίνουν σεβαστά τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, να επιβληθεί βάσει "όλων των μέσων που προβλέπονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

Με το ψήφισμα του το ΕΚ υπογράμμισε ακόμη ότι η Ρωσία και η Κίνα, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να βρεθεί μια κοινή θέση και μια διπλωματική λύση για την κρίση στη Συρία. Σε περίπτωση μη συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η εξεύρεση μόνιμης λύσης για τη σημερινή κρίση στη Συρία μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας που θα έχει την πλήρη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, ενώ ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και το καθεστώς του να απομακρυνθούν.

Μεγαλύτερη παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες της Συρίας, τόνισε το ΕΚ, και κάλεσε όλες τις πλευρές να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.