Βουλγαρία: Αισοδοξία του Πρωθυπουργού για την Έκβαση της Διαιτησίας Σχετικά με το Μπέλενε

Βουλγαρία: Αισοδοξία του Πρωθυπουργού για την Έκβαση της Διαιτησίας Σχετικά με το Μπέλενε
energia.gr
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2013 - 14:42
Βέβαιος ότι, οι δικηγόροι που ανέλαβαν την "υπεράσπιση" της Βουλγαρίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας, στην υπόθεση της αποζημίωσης που ζητά η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport για το έργο του πυρηνικού σταθμού “Μπέλενε”, θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι

Βέβαιος ότι, οι δικηγόροι που ανέλαβαν την "υπεράσπιση" της Βουλγαρίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας, στην υπόθεση της αποζημίωσης που ζητά η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport για το έργο του πυρηνικού σταθμού “Μπέλενε”, θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι δικηγόροι θα καταφέρουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά που προκλήθηκε, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

Σε δηλώσεις του, που έγιναν στη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Ορεσάρσκι υπογράμμισε ότι “έχοντας εργαστεί στο παρελθόν με το δικηγορικό γραφείο White & Case LLP International Law Firm, είμαι πεπεισμένος πως θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τη ζημιά”.

Ωστόσο – πρόσθεσε ο κ. Ορεσάρσκι - “έως ότου υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα, θα συνεχίσω να ανησυχώ. Ελπίζω ότι το τέλος (της υπόθεσης) θα είναι το καλύτερο για τη χώρα μου”.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του κόμματος GERB του Μπόικο Μπορίσοφ απέρριψε το έργο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο “Μπέλενε” τον Μάρτιο του 2012, χαρακτηρίζοντάς το οικονομικά μη βιώσιμο.

Τον Ιούλιο του 2012, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Atomstroyexport προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) ζητώντας αποζημίωση 58 εκατομμυρίων ευρώ, για καθυστερημένες πληρωμές στην εργασία της στους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η ρωσική εταιρεία “ανέβασε” το ύψος της αποζημίωσης στο ποσό του ενός δισ. ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση, υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, περιέλαβε στα σχέδιά της την πιθανή επανέναρξη του έργου του πυρηνικού σταθμού, τονίζεται.