Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκεται σε απαγορευτικά για τον περισσότερο κόσμο επίπεδα, μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών στρέφεται προς την καύση ξύλου ή προϊόντων ξυλείας για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης. Η ιδιομορφία είναι ότι φέτος αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των καυσόξυλων, τα οποία πλέον θα πωλούνται με βάση τον όγκο και όχι το βάρος. Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την αγορά τους, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν ούτε την τσέπη τους ούτε το περιβάλλον;

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να βρίσκεται σε απαγορευτικά για τον περισσότερο κόσμο επίπεδα, μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών στρέφεται προς την καύση ξύλου ή προϊόντων ξυλείας για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης. Η ιδιομορφία είναι ότι φέτος αλλάζει ο τρόπος διάθεσης των καυσόξυλων, τα οποία πλέον θα πωλούνται με βάση τον όγκο και όχι το βάρος. Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την αγορά τους, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν ούτε την τσέπη τους ούτε το περιβάλλον;

1. Να κάνουν εγκαίρως την αγορά τους, καθώς ήδη έχουν καθυστερήσει. Βεβαίως, πολλοί έχουν περίσσευμα, αφού ο περυσινός χειμώνας ήταν ήπιος. Οσο νωρίτερα όμως γίνει η αγορά και μάλιστα σε σχετικά μεγάλη ποσότητα, τόσο καλύτερα. Για δύο λόγους: κατ’ αρχάς, τα καυσόξυλα που θα αγοράσουμε μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη μπορούμε να τα ξηράνουμε σε χώρο που βλέπει ο ήλιος, αερίζεται κανονικά και προστατεύεται από τη βροχή. Επιπλέον, θα τα αγοράσουμε πιο φθηνά. Ηδη οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει στις 140-150 ευρώ ο τόνος στην Αθήνα και στα 120-130 ευρώ ο τόνος στα περίχωρα (στην επαρχία είναι σημαντικά φθηνότερα), έχει «τσιμπήσει», δηλαδή, 10 ευρώ πάνω ο τόνος σε σχέση με πέρυσι! Τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω ανατίμηση. Βεβαίως, η έγκαιρη και μεγάλη αγορά απαιτεί αποθηκευτικό χώρο και κυρίως… χρήματα. Ο κόσμος φέτος αναμένεται να αγοράζει ξυλεία σε μικρές ποσότητες. Αλλά αυτό μπορεί να του κοστίσει ακριβότερα.

2. Να προσέξουν όσον αφορά τον νέο τρόπο πώλησης των καυσόξυλων. Από φέτος τα ξύλα πωλούνται με βάση το κυβικό μέτρο και όχι με τον τόνο. Γιατί; Γιατί ασυνείδητοι πωλητές ξυλείας κατάβρεχαν τα καυσόξυλα, έτσι ώστε να βαρύνουν, με αποτέλεσμα ο αγοραστής να αγοράζει τελικά νερό! Με την πώληση κατ’ όγκο, αυτός ο τρόπος απάτης εξουδετερώνεται σε σημαντικό βαθμό. Αλλά και φέτος θέλει προσοχή: «Πρέπει να προσέξουμε οι στοίβες των καυσόξυλων να είναι πυκνά δομημένες, να μην υπάρχουν μεγάλα κενά, έτσι ώστε να μη χάνουμε σε βάρος και αγοράζουμε αέρα», λέει στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Νταλός, καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού Ξυλείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας και επιστημονικός σύμβουλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ξυλείας.

3. Για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της λαθροϋλοτομίας «πρέπει να ζητούμε νόμιμα παραστατικά για την αγορά μας, δηλαδή τιμολόγια και αποδείξεις και να προτιμάμε αξιόπιστες εταιρείες και σημεία πώλησης. Από τη Γενική Γραμματεία Δασών πραγματοποιούνται έλεγχοι και τα παραστατικά βοηθούν», εξηγεί ο κ. Νταλός.

4. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έχουν υγρασία τα ξύλα που αγοράζουν. Η υγρασία μειώνει πολύ την απόδοση της καύσης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ξύλων, γεγονός που προκαλεί οικονομική αιμορραγία και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Περισσότερα καυσόξυλα σημαίνει περισσότερη αιθαλομίχλη και περισσότερα κομμένα δέντρα. «Στην αγορά πωλούνται καυσόξυλα με υγρασία έως και 40%! Ο καταναλωτής μπορεί να βρει καλύτερα καυσόξυλα και αποθηκεύοντάς τα σωστά να ρίξει την υγρασία στο 20%», εξηγεί ο κ. Νταλός.

5. Οσον αφορά το είδος του ξύλου που θα αγοράσουμε, αναμφίβολα η δρυς κατ’ αρχάς και στη συνέχεια η οξιά είναι τα είδη με μεγαλύτερη πυκνότητα και καλύτερη καύση, άρα είναι προτιμητέα. Πολύ καλά είναι και το ελαιόδεντρο και το πουρνάρι, αλλά συνήθως βρίσκονται στην επαρχία και σε μέρη που διαθέτουν τέτοια βλάστηση και όχι στις μεγάλες πόλεις. «Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τα πλατύφυλλα δέντρα, κυρίως δρυ και οξιά και να αποφεύγουν προσεκτικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και η ελάτη. Πέρα από τη χαμηλότερη απόδοση, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς εκτοξεύονται φλεγόμενα τμήματα από το τζάκι. Είχαμε αρκετά ανάλογα περιστατικά πέρυσι. Προσοχή χρειάζεται και η οξιά όταν έχει μεγάλη υγρασία, καθώς δημιουργούνται εκρηκτικά μείγματα», προειδοποιεί ο κ. Νταλός.

Εννοείται ότι απαγορεύεται κατηγορηματικά η καύση πλαστικών, επιχρωματισμένων ξύλων, ξυλείας με βερνίκι ή άλλα χημικά κ.λπ. Είναι τρομερός ο κίνδυνος πρώτα απ’ όλα για τις οικογένειες που τα χρησιμοποιούν.

Μπριγκέτα ή πέλετ

Πολλοί πολίτες προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες θέρμανσης με ό,τι είχαν πρόχειρο, γι’ αυτό στράφηκαν στα παραδοσιακά τζάκια, αλλά με χαμηλά αποτελέσματα.

Τα καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια έχουν απόδοση μόλις 5% - 10%, δηλαδή πάνω από το 90% της θερμαντικής τους ενέργειας χάνεται. Το αποτέλεσμα είναι να καίμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες για να ζεσταθούμε. «Απεναντίας το ενεργειακό τζάκι μπορεί να έχει απόδοση 70% - 80%, με ανάλογη εξοικονόμηση σε καυσόξυλα», τονίζει ο κ. Νταλός.

Ακόμα μεγαλύτερη μπορεί να είναι η εξοικονόμηση με τη χρήση επεξεργασμένων προϊόντων ξυλείας, δηλαδή τις μπριγκέτες ή τα πέλετ. Οι μπριγκέτες και τα πέλετ είναι πεπιεσμένα τμήματα ξύλου, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. «Η πυκνότητα που φτάνουν οι μπριγκέτες και τα πέλετ είναι 1,2 γραμμάρια στο κυβικό εκατοστό, όταν το ξύλο της δρυός έχει πυκνότητα 0,67 γραμμάρια στο κυβ. εκατ. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα προϊόντα έχουν υγρασία κάτω του 10%, ενώ τα καυσόξυλα φτάνουν μέχρι το 20%. Ετσι, παρά την πολύ ακριβότερη τιμή (τα πέλετ πωλούνται 250 - 330 ευρώ ο τόνος), τελικά συμφέρουν», τονίζει ο κ. Νταλός.

Η βασική διαφορά μπριγκέτας και πέλετ είναι πως η μπριγκέτα έχει μεγάλο μέγεθος (σαν λεπτό και μικρό κλαδί), ενώ το πέλετ έχει ομοιόμορφη μορφή και μικρό μέγεθος, που επιτρέπει τη χρήση του σε συσκευές ομοιόμορφης ροής, όπως σε καυστήρες βιομάζας.

Απαραίτητη είναι, όμως, η χρήση καυστήρα και σόμπας με πιστοποίηση, για λόγους ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 14/09/2013)