Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται από το σχέδιο νόμου (που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα), δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος GERB Ντιμιτάρ Γκλάβτσεφ στον τηλεοπτικό σταθμό “Nova TV”.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται από το σχέδιο νόμου (που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα), δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος GERB Ντιμιτάρ Γκλάβτσεφ στον τηλεοπτικό σταθμό “Nova TV”.

 

Στο μεταξύ, οι τρεις πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των υποτιθέμενων - όπως επισημαίνουν - μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά και την τεράστια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζει το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας “Novinite”.

 

Τη θέση των παρόχων επανέλαβε - με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό “bTV” -ο διευθυντής ενός εκ των τριών εταιρειών (της Energo-Pro), ο Στέφαν Αμπαντζέιφ, αναφέροντας ότι, η εταιρεία του θα τοποθετηθεί επί του θέματος επίσημα, μόλις εγκριθεί το σχέδιο νόμου από τη Βουλή.

 

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τάσκο Ερεμένκοφ σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη ευρείας διαβούλευσης και αναζήτησης λύσης που θα ωφελήσει τόσο τους καταναλωτές, όσο και τις ενεργειακές εταιρείες.

 

“Εάν οι καταναλωτές σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς, τότε, οι εταιρείες θα πάψουν να πληρώνουν τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) και αυτή η εξέλιξη θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του τομέα” υπογράμμισε ο κ. Ερεμένκοφ.

 

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι, εάν το σχέδιο νόμου εγκριθεί με την μορφή που έχει, τότε, “οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα σημειώσουν άνοδο”, όμως, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι, ο ίδιος και οι υπόλοιποι βουλευτές θα αναζητήσουν τρόπους για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζεται στο δημοσίευμα του "Novinite".

 

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις που δίνουν περισσότερα δικαιώματα στους καταναλωτές και εντείνουν τους ελέγχους για την αποτροπή σχηματισμού μονοπωλίων στην αγορά.

 

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, η διακοπή ρεύματος θα γίνεται μόνο εάν οι λογαριασμοί είναι απλήρωτοι για τρεις συνεχόμενους μήνες ή το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 310 λέβα, που είναι το όριο του κατώτατου μηνιαίου μισθού στη Βουλγαρία.

 

Όμως, ακόμα και στην περίπτωση διακοπής ρεύματος, οι καταναλωτές θα ειδοποιούνται έγκαιρα από τους παρόχους μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή γραπτού μηνύματος (sms), ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ( email) ή επιστολής. Η επανασύνδεση του ρεύματος, μόλις πληρωθεί ο λογαριασμός θα γίνεται δωρεάν και εντός τεσσάρων ωρών.

 

Σε περίπτωση που ο μηνιαίος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος είναι 30% υψηλότερος από τον προηγούμενο, οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να μην τον πληρώσουν έως ότου ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας αποδείξει πως η κατανάλωση αντιστοιχεί στο ποσό που αναγράφεται στο λογαριασμό.

 

Πάντως, στελέχη του ενεργειακού τομέα- που ζήτησαν να μην κατονομαστούν- δήλωσαν πως το σχέδιο νόμου, εάν τελικά “περάσει” από τη Βουλή θα υποχρεώσει τις εταιρείες να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις που θα απορρέουν απ' αυτό ή να κηρύξουν πτώχευση. Μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποιούν, θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που θα κυμαίνεται από 5% έως 7% για την περίοδο του καλοκαιριού και έως και 42% για το χειμώνα.

 

Η αυξημένη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε, πέρυσι, τον χειμώνα σε μαζικές διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα που τελικά “έριξαν” την κυβέρνηση του επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ. Η παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Μπορίσοφ έγινε το Φεβρουάριο του 2013.