Αμοιβαία Επωφελής η Συμφωνία Αγοράς Αερίου Μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν

Αμοιβαία Επωφελής η Συμφωνία Αγοράς Αερίου Μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν
της Δώρας Αντωνίου
Δευ, 16 Σεπτεμβρίου 2013 - 17:44
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα δεχθεί φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν μέσω του λεγόμενου «νοτίου διαδρόμου», δηλαδή μέσω του αγωγού TAP, καθίσταται η Ελλάδα.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα δεχθεί φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν μέσω του λεγόμενου «νοτίου διαδρόμου», δηλαδή μέσω του αγωγού TAP, καθίσταται η Ελλάδα. Ο πρόεδρος της αζερικής εταιρείας ενέργειας Socar, Ιμπραχίμ Αμπντουλάγιεφ, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του σε ξένα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στο Μπακού ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ της Socar και της ΔΕΠΑ για τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα αγοράσει η Ελλάδα από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ και τις τιμές αγοράς ολοκληρώθηκε και εντός του επομένου δεκαημέρου θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία στην αζερική πρωτεύουσα.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Socar, Βιτάλι Μπαϊλαρμπάγιοφ, επικαλούμενος τις ρήτρες μυστικότητας που διέπουν σχετικές συμφωνίες, δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Αναφέρει όμως χαρακτηριστικά: «Και οι δύο πλευρές χαμογελούν με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, κάτι που συνεπάγεται ότι είναι ικανοποιημένες από τη συμφωνία».

Ο κ. Αμπντουλάγιεφ, αναφερόμενος στην επένδυση της Socar στον ΔΕΣΦΑ και την πλειοδότηση της αζερικής εταιρείας στον σχετικό διαγωνισμό, αναφέρεται σε «μαραθώνια διαδικασία διαπραγμάτευσης», επισημαίνοντας ότι «στο Αζερμπαϊτζάν υπήρξαν αρκετοί που ήταν αντίθετοι σε αυτή την επένδυση. Δεχθήκαμε κριτική από την αντιπολίτευση, ωστόσο στην απόφασή μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα είχαμε τη στήριξη του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός με την επίσκεψή του στο Μπακού μας έδωσε διαβεβαιώσεις για την επένδυση».

Ο κ. Μουράτ Χεϊντάροφ, σύμβουλος του προέδρου της Socar, επισημαίνει ότι «η απόφασή μας να επενδύσουμε στον ΔΕΣΦΑ καταδεικνύει την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές ανάπτυξης».

Η γεωπολιτική σημασία του αγωγού ΤΑΡ είναι επίσης ένα στοιχείο που επισημαίνουν τα στελέχη της Socar.

Οπως αναφέρει ο κ. Χεϊντάροφ, η υλοποίηση του «νοτίου διαδρόμου» στοχεύει στη διάθεση φυσικού αερίου σε όλες τις νότιες χώρες της Ε.Ε. και θα εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες χωρών που δέχονται φυσικό αέριο μόνο από μία πηγή τροφοδοσίας. «Το φυσικό αέριο που θα διοχετευθεί μέσω Ελλάδος μπορεί να θεωρηθεί ως προερχόμενο από εναλλακτική πηγή, γεγονός που συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια». Οσον αφορά στις προοπτικές για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, στη Socar εκτιμούν πως η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Και όπως τονίζει ο κ. Αμπντουλάγιεφ, «επενδύουμε μεγάλα ποσά για να διαθέσουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την ανησυχία που διατυπώνεται στην Ελλάδα για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, ο πρόεδρος της Socar αναφέρει πως «είναι κανόνας ότι, όταν εισέρχονται περισσότεροι παράγοντες στην αγορά, η ενέργεια δεν ακριβαίνει, γίνεται φθηνότερη. Οπότε ουσιαστικά διαμορφώνουμε νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές. Οταν υπάρχουν περισσότερες πηγές τροφοδοσίας, οι τιμές θα μειωθούν».

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")