Στα 1,3 Ευρώ το Λίτρο το Πετρέλαιο Θέρμανσης – Η Εξίσωση του ΕΦΚ Επιδεινώνει την Κρίση στον Κλάδο των Πετρελαιοειδών

Στα 1,3 Ευρώ το Λίτρο το Πετρέλαιο Θέρμανσης – Η Εξίσωση του ΕΦΚ Επιδεινώνει την Κρίση στον Κλάδο των Πετρελαιοειδών
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 17 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:09
Δραματικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαιοειδών έχει η οικονομική κρίση. Από το 2009 οι θέσεις εργασίας, στις εταιρίες, τα πρατήρια ως τους βυτιοφορείς, έχουν μειωθεί κατά 10.000, με τις εταιρίες εμπορίας να είναι όλες πλέον ζημιογόνες. Επιπλέον, η κάθετη πτώση κατά 70% στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στο πρώτο 4μηνο του 2013, εξαιτίας της εξίσωσης του ΕΦΚ, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί από τις εταιρίες του κλάδου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων τους αφορά σε αυτόν τον τύπο πετρελαίου

Δραματικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαιοειδών έχει η οικονομική κρίση. Από το 2009 οι θέσεις εργασίας, στις εταιρίες, τα πρατήρια ως τους βυτιοφορείς, έχουν μειωθεί κατά 10.000, με τις εταιρίες εμπορίας να είναι όλες πλέον ζημιογόνες. Επιπλέον, η κάθετη πτώση κατά 70% στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στο πρώτο 4μηνο του 2013, εξαιτίας της εξίσωσης του ΕΦΚ, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί από τις εταιρίες του κλάδου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων τους αφορά σε αυτόν τον τύπο πετρελαίου.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), η διοίκηση του οποίου παρουσίασε χθες τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τα αποτελέσματα που είχε η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια για το επίπεδο διαμόρφωσης του επιδόματος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Ψυχογιός και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αληγιζάκης υπογράμμισαν ότι η εξίσωση πέτυχε μόνον ως προς την πάταξη του λαθρεμπορίου (οι πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης παρουσιάζουν αύξηση 15% στο πρώτο 4μηνο του έτους), αλλά απέτυχε παταγωδώς στη διάχυση του στους καταναλωτές, όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι καταναλωτές, λόγω του υψηλού κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, το στερήθηκαν εντέλει και το περιβάλλον επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της χρήσης κάθε είδους καυσίμων, ακόμη και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ επεξεργάσθηκε τέσσερα σενάρια για την πιθανή εξέλιξη της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μέχρι το 2015. Ο ΣΕΕΠΕ υιοθετεί το δεύτερο σενάριο, που περιλαμβάνει διεύρυνση κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει επίδομα 28 λεπτών/λίτρο για την πρώτη κατοικία, με ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ. Έτσι, υποστηρίζεται, η χορήγηση του επιδόματος θα καλύψει το 90% της κατανάλωσης, τα έσοδα του ΕΦΚ και του ΦΠΑ θα αυξηθούν κατά 336 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα έσοδα που αναμένονται σήμερα, ενώ το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 307 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να πλησιάζει το ποσό επιστροφής που έχει προϋπολογιστεί για τα έτη 2014 και 2015. Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΕΠΕ εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετικό δημοσιονομικό όφελος άνω των 30 εκατ. ευρώ, με το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να εισπράξουν επιπλέον ποσά λόγω της αναζωογόνησης της αγοράς και της αύξησης της απασχόλησης.

Με βάση τις σημερινές τιμές από το διυλιστήριο, η τιμή λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1.30 ευρώ/λίτρο, από 1,35 ευρώ/λίτρο που ήταν πέρυσι.

Την υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης έθεσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Γιάννης Κωστόπουλος. Υπάρχουν, είπε, άλλα ανταγωνιστικά καύσιμα, όπως το πέλετς, το φυσικό αέριο ή και το ηλεκτρικό, τα οποία είτε δεν φορολογούνται καθόλου ή φορολογούνται με μικρότερους συντελεστές. Τα καύσιμα θέρμανσης, όπως υποστήριξε, θα έπρεπε να φορολογούνται με βάση τη θερμογόνο δύναμη τους και όχι αυθαίρετα, όπως γίνεται τώρα. Ενδεικτικά, ανέφερε το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα που έχουν συντελεστή φορολόγησης 13%, ενώ το πετρέλαιο 23%. Στο δε πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ είναι υπερπολλαπλάσιος του φυσικού αερίου. Επομένως, όπως τόνισε, τίθεται θέμα ίσης μεταχείρισης των καταναλωτών.

Η διοίκηση του ΣΕΕΠΕ απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Οικονομικών για άμεση συνάντηση, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα αυτό, ώστε να υπάρξει έγκαιρα προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν και να προκύψουν ουσιαστικά οφέλη τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία.