Μια νέα έκθεση που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση της Γροιλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα έχει πλήρη κυριαρχία επί των ορυκτών της, όπως το ουράνιο, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη Δανία.

Μια νέα έκθεση που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση της Γροιλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα έχει πλήρη κυριαρχία επί των ορυκτών της, όπως το ουράνιο, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη Δανία.

Η έκθεση κρατήθηκε μυστική για πάνω από 6 μήνες και δημοσιεύθηκε πρόσφατα, καθώς το κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ετοιμάζεται να ψηφίσει στις 24 Οκτωβρίου εάν τελικά θα επιτραπεί η εξόρυξη ραδιενεργών ουσιών στη Γροιλανδία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι απόλυτα θετικό.

Η Γροιλανδία, πρώην αποικία της Δανίας απέκτησε εσωτερικό δίκαιο το 1979 και ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας. Τριάντα χρόνια μετά, απέκτησε αυτονομία έχοντας ευθύνη για τα δικαστικά και αστυνομικά θέματα καθώς και για τους φυσικούς πόρους, ωστόσο η κυβέρνηση της Δανίας διατηρεί τις αρμοδιότητες των εξωτερικών υποθέσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Εδώ και 25 χρόνια η Γροιλανδία έχει μηδενική ανοχή στην πολιτική για τις ραδιενεργές ουσίες και κυβερνητικές πηγές είπαν στη δανική εφημερίδα Politiken ότι Δανία και Γροιλανδία βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης αναφορικά με την εξόρυξη ουρανίου.

Το ουράνιο είναι σημαντικό μέταλλο για την πυρηνική ενέργεια και τις αμυντικές βιομηχανίες και μια μεγάλης κλίμακας αξιοποίηση του ορυκτού αυτού μπορεί να αλλάξει τη διεθνή θέση της Δανίας και της Γροιλανδίας.

«Το Βασίλειο της Δανίας δε θα έχει έννομο συμφέρον να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξόρυξη, εξαγωγή και πώληση ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών σκοπών. Σύμφωνα με την αξιολόγησή μας, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας μπορεί να προβεί σε τέτοιου είδους συμφωνίες χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τη δανική κυβέρνηση», αναφέρει η έκθεση.

Αναφέρει επίσης ότι Γροιλανδία και Δανία θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις που αποτρέπουν τη διάδοση πυρηνικών όπλων.

Μυστική επιτροπή

Ο Nils Wang, Επικεφαλής του Βασιλικού Κολεγίου Άμυνας της Δανίας, είπε ότι η έκθεση δείχνει ότι Γροιλανδία και Κοπεγχάγη βρίσκονται σε πορείας «σύγκρουσης».

«Η νέα κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει την άποψη ότι διαθέτει πλήρη έλεγχο των ορυκτών της, όπως του ουρανίου. Είναι μια άποψη που δεν συμμερίζεται η Κοπεγχάγη. Η Δανία σύστησε μυστική επιτροπή που θα προσδιορίσει τις συνέπειες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής από τις δυνητικές εξαγωγές ουρανίου από τη Γροιλανδία. Αυτή η επιτροπή θεσπίστηκε από το γραφείο πολιτικής ασφάλειας του δανικού ΥΠΕΞ, κάτι που υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες διαφωνούν απόλυτα στο θέμα», είπε στην εφημερίδα  Politikenο Wang.