Η Gazprom επέστρεψε 1,5 δισ. δολ στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE μετά από σχετική δικαστική απόφαση αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου από το ρωσικό γίγαντα. Εδώ και καιρό υπάρχει διένεξη μεταξύ της Gazprom και των πελατών της ως προς το δείκτη αναφοράς που χρησιμοποιείται ως βάση για τη διαμόρφωση των τιμών.

Η Gazprom επέστρεψε 1,5 δισ. δολ στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE μετά από σχετική δικαστική απόφαση αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου από το ρωσικό γίγαντα. Εδώ και καιρό υπάρχει διένεξη μεταξύ της Gazprom και των πελατών της ως προς το δείκτη αναφοράς που χρησιμοποιείται ως βάση για τη διαμόρφωση των τιμών. Η Gazprom παραδοσιακά συνδέει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαιά της με την τιμή του πετρελαίου, ενώ οι αγοραστές ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις τιμές spot του φυσικού αερίου.

Τον Ιούνιο από τη RWE ανακοινώθηκε ότι δικαστήριο έκρινε πως η γερμανική εταιρεία θα έπρεπε να αποζημιωθεί για πληρωμές που είχε καταβάλει από το Μάιο του 2010 και πως οι τιμές θα πρέπει να προσαρμοστούν με την εισαγωγή «δεικτών της αγοράς φυσικού αερίου».

«Το δικαστήριο επιδίκασε μερική αποζημίωση στην RWE Transgas για πληρωμές που έγιναν από το Μάιο του 2010που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. ευρώ» αναφέρει έγγραφο που έχει στη διάθεσή του πρακτορείο Reuters. Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε στο πρακτορείο πως οι επιστροφές έχουν ήδη καταβληθεί.

Η γερμανική RWE δεν είναι όμως, η μόνη περίπτωση. Η Gazprom αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου και πλέον δέχεται έντονες πιέσεις να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών της και από άλλους πελάτες της.

Στο ίδιο έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters, η Gazprom αναφέρει ότι την περίοδο 2010 – 2012 αναθεωρήθηκαν οι συμφωνίες τιμολόγησης με τις EGL. ERRG, Premium Gas, Edisson, Sinergie Italiane, GDF Suez, WIEH, WINGAS, SPP, E.ON Ruhrgas, Econgas, Eni, Bulgargaz, Yugorosgaz και Energoinvest. Δηλώνει ότι αναθεωρούνται επίσης οι συμφωνίες ανατιμολόγησης με τις Ljubljana Panrusgas, Centrex Hungaria, GWH Gashandel. ΔΕΠΑ , Shell Energy Europe, Gas Terra, Centrex, PGNiG DONG και Vemex.