Σε συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την πετρελαϊκή εταιρεία INA, κατέληξαν η κυβέρνηση της Κροατίας (σ.σ. κατέχει το 44,84% των μετοχών της ΙΝΑ) και εκπρόσωποι της ουγγρικής εταιρείας MOL (σ.σ.κατέχει το 49,08%).

Σε συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την πετρελαϊκή εταιρεία INA, κατέληξαν η κυβέρνηση της Κροατίας (σ.σ. κατέχει το 44,84% των μετοχών της ΙΝΑ) και εκπρόσωποι της ουγγρικής εταιρείας MOL (σ.σ.κατέχει το 49,08%). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο ενημέρωσης της κροατικής κυβέρνησης επισημαίνεται ότι, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως κάθε μήνα θα πραγματοποιείται μία συνάντηση των δύο πλευρών και ότι κάθε ένα νέο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης θα “ανοίγει” με βάση τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από το προηγούμενο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, ότι, οι συνομιλίες θα καλύψουν και το θέμα της μελλοντικής διοικητικής δομής, τον έλεγχο του κόστους, τη διανομή κερδών, τους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, το “πεδίο” της ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων, αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, τη χονδρική και λιανική πώληση αυτών, καθώς και τη βιομηχανία φυσικού αερίου.

Η διαπραγματευτική ομάδα της κροατικής κυβέρνησης αποτελείται από τον υπουργό Οικονομίας, Ίβαν Βρντόλιακ και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας, Μλάντεν Πέινοβιτς. Η ουγγρική εταιρεία εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, Σάντορ Τσάνι και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΝΑ, Ζόλταν 'Αλντοτ.

Τον περασμένο μήνα η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, η εταιρεία θα διοικείται με βάση τα όσα προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της MOL. Η ουγγρική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα "παραδώσει" τον διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας και πως είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση κατά της Κροατίας και ζητώντας αποζημίωση 351 εκ. δολαρίων.