Μετ' εμποδίων φαίνεται πως προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Γκαζπρόμ-ΔΕΠΑ με ελληνικό αίτημα τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα, καθώς έγκυρες, ρωσικές τουλάχιστον, πηγές μιλούν για «διαδικασία πολύ μακρόχρονη, που μπορεί να διαρκέσει ένα εξάμηνο, ακόμη και χρόνο»

Μετ' εμποδίων φαίνεται πως προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Γκαζπρόμ-ΔΕΠΑ με ελληνικό αίτημα τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα, καθώς έγκυρες, ρωσικές τουλάχιστον, πηγές μιλούν για «διαδικασία πολύ μακρόχρονη, που μπορεί να διαρκέσει ένα εξάμηνο, ακόμη και χρόνο».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, και ο 3ος γύρος των σχετικών συνομιλιών, που μόλις ολοκληρώθηκε στη Μόσχα, δεν κατέληξε σε θεαματικά αποτελέσματα, καθώς, κατά τη Μόσχα, «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων ουσιαστικά δεν σταματούν ποτέ, ανά τακτά διαστήματα κάποιων μηνών ή ετών, που προβλέπονται από τα σχετικά συμφωνητικά, μπορεί η κάθε πλευρά να θέτει τις προτάσεις στην άλλη για τροποποίηση της συμφωνίας και αυτό προφανώς συμβαίνει και με την Ελλάδα».

Η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, είναι ουσιαστικά να τροποποιηθεί ο μαθηματικός τύπος που προβλέπεται στην υπάρχουσα συμφωνία των δύο εταιρειών και λήγει το 2016. «Τιμές δεν υπάρχουν στα συμβόλαια, μόνο μαθηματικοί τύποι που συνδέουν την τιμή του φυσικού αερίου με εκείνη του πετρελαίου, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη διεθνής αγορά αερίου λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος» εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, που αποκαλύπτουν δυστυχώς τη σκληρή διαπραγματευτική τακτική της Γκαζπρόμ, παρά τις επίσημες διαρροές ότι «οι συνομιλίες διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα και θα συνεχιστούν».

«Εάν για παράδειγμα η Ελλάδα επιθυμεί να έχει την τιμή φυσικού αερίου της Ολλανδίας, θα μπορούσαμε να προτείνουμε “πηγαίνετε στην Ολλανδία να το αγοράσετε”, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή είναι εντέλει συνάρτηση πολλών "αγοραίων" παραγόντων, μεταξύ των οποίων η προσφορά φυσικού αερίου μεγαλύτερη στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη από ό,τι στον Νότο, Ελλάδα και Ιταλία , οι όγκοι που καταναλώνονται πολύ μικροί στην Ελλάδα αλλά και οι γενικότερες προοπτικές της συνεργασίας , παρατήρησαν καλά ενημερωμένες ρωσικές πηγές. Αδιανόητη θα πρέπει κατά τις ίδιες πηγές να θεωρείται και οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση της ρωσικής ηγεσίας (βλ. Β. Πούτιν, κατά παράκληση Α. Σαμαρά), εφόσον λόγος γίνεται όχι για χώρα της Τελωνειακής Ένωσης με τη Ρωσία (Λευκορωσία, Καζακστάν), όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις», αλλά για χώρα της Ε.Ε.

(από την "Εφημερίδα των Συντακτών", 20/09/2013)