Την Επόμενη Εβδομάδα θα Ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ τα Νέα Κριτήρια για το Επίδομα Θέρμανση

Την Επόμενη Εβδομάδα θα Ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ τα Νέα Κριτήρια για το Επίδομα Θέρμανση
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 26 Σεπτεμβρίου 2013 - 08:02
Την επόμενη εβδομάδα προτίθεται το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει ρυθμίσεις για την αλλαγή των κριτηρίων, που θα αφορούν στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στη διοίκηση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), με την οποία συναντήθηκε χθες

Την επόμενη εβδομάδα προτίθεται το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει ρυθμίσεις για την αλλαγή των κριτηρίων, που θα αφορούν στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης στη διοίκηση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), με την οποία συναντήθηκε χθες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του ΣΕΕΠΕ, προκειμένου η διοίκηση του Συνδέσμου να ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με τα αποτελέσματα που είχε η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια για το επίπεδο διαμόρφωσης του επιδόματος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Ψυχογιός και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αληγιζάκης εξήγησαν ότι το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ πέτυχε μόνον ως προς την πάταξη του λαθρεμπορίου, ενώ απέτυχε παταγωδώς σε ό,τι είχε να κάνει με τη διάχυση του στους καταναλωτές και την προστασία του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν κάθετα οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης την προηγούμενη σαιζόν και τα αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου να παρουσιάσουν σημαντική υστέρηση.

Η διοίκηση του ΣΕΕΠΕ επισήμανε την ανάγκη να αλλάξουν τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το επίδομα θέρμανσης και ως προς τα εισοδηματικά επίπεδα και ως προς τις ποσότητες. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΕΠΕ πρότεινε το επίδομα να χορηγείται για την πρώτη κατοικία, σε νοικοκυριά, με ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ. Επίσης, ζήτησε να μην υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες, όπως ισχύει σήμερα, αλλά το κάθε νοικοκυριό να αγοράζει την ποσότητα που χρειάζεται.

Ο κ. Θεοχάρης κατέγραψε τις θέσεις του ΣΕΕΠΕ και διαβεβαίωσε ότι θα μελετηθούν. Την τελική απόφαση για το όλο θέμα θα λάβει ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας και, όπως έγινε γνωστό χθες, θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Να επισημανθεί ότι η όποια απόφαση θα δημοσιοποιηθεί κυριολεκτικά στο παρά πέντε, δεδομένου ότι η νέα σαιζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε οι καταναλωτές θα έχουν περιορισμένο χρόνο να ενημερωθούν και κυρίως να αξιοποιήσουν τις νέες ρυθμίσεις.