“Δεν μπαίνει το φυσικό αέριο στις συνομιλίες για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της έκρηξης” δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν θα προχωρήσει σε διάλογο για χάρη του διαλόγου.

“Δεν μπαίνει το φυσικό αέριο στις συνομιλίες για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της έκρηξης” δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν θα προχωρήσει σε διάλογο για χάρη του διαλόγου.

Η συμβολή του φυσικού αερίου και η διαδικασία των συνομιλιών που θα ακολουθηθεί, η ενότητα και συλλογικότητα και η προετοιμασία της κοινής γνώμης, καθώς επίσης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τους εκπροσώπους των δύο ηγετών με τις επισκέψεις στα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, αλλά και η επιστροφή των Βαρωσίων, ήταν μερικά από τα θέματα που αναφέρθηκαν κατά τη διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο πλαίσιο των ερωτήσεων από δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να πει πώς θα αντιμετωπιστούν κινήσεις όπως οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Χωρίς αμφιβολία θα προκαλέσουν ένταση, αλλά θ’ αποδείξουν και κακοπιστία», σημείωσε.

Το πιο σημαντικό όμως για μένα, ανέφερε, «είναι ότι κατά τις συνομιλίες μου τόσο με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσον και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας αλλά και με τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα αποτελεί γεγονός: Η αναγνώριση του δικαιώματος ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην αποκλειστική ζώνη χωρίς κανένας να διανοείται ή να θέτει εν αμφιβόλω αυτό μας το κυριαρχικό δικαίωμα».

Αντίθετα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ήταν έντονη η θέση απ’ όλους και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ουδείς δικαιούται να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ως προς το φυσικό αέριο και την εξαγωγή του από την Τουρκία όπως κάποιοι λένε στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από τις επαφές του μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ανάλογο και δεν μπορεί να σχολιάζει τους όποιους προβληματισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάλογος σχεδιασμός, είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για το πώς προχωρούμε με την υλοποίηση της απόφασης για την δημιουργία σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει στις συνομιλίες το φυσικό αέριο και αν θα μπορούσε να δελεάσει την Τουρκία ένας αγωγός, απάντησε: «θέλετε να διαδραματίσει ρόλο ή να ανατινάξει τις συνομιλίες; Δεν μπαίνει το φυσικό αέριο στις συνομιλίες για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της έκρηξης». Το φυσικό αέριο, είπε, ανήκει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν μέσα από την λύση μετεξελιχθεί σε ένα ομόσπονδο καθεστώς, θα ανήκει στους πολίτες του ομόσπονδου καθεστώτος και κατ’ αναλογία θα μπορούν να το καρπωθούν όλοι. «Αλλά προ της λύσεως δεν συζητείται κάτι ανάλογο».