Εν αναμονή της επίσκεψης του top management της Socar, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ υποδέχεται την ερχόμενη Πέμπτη αντιπροσωπεία του αντίστοιχου Διαχειριστή της Γεωργίας, στο πλαίσιο της παροχής τεχνογνωσίας που θα του παρέχει, υπό την «ομπρέλα» του κοινοτικού προγράμματος Inogate. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνεργασία του ΔΕΣΦΑ, που αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας, για την επίβλεψη κατασκευών και την καθοδική προστασία αγωγών, στην κρατική εταιρία Georgian Gas Transportation Company Ltd

Εν αναμονή της επίσκεψης του top management της Socar, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ υποδέχεται την ερχόμενη Πέμπτη αντιπροσωπεία του αντίστοιχου Διαχειριστή της Γεωργίας, στο πλαίσιο της παροχής τεχνογνωσίας που θα του παρέχει, υπό την «ομπρέλα» του κοινοτικού προγράμματος Inogate.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνεργασία του ΔΕΣΦΑ, που αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας, για την επίβλεψη κατασκευών και την καθοδική προστασία αγωγών, στην κρατική εταιρία Georgian Gas Transportation Company Ltd. Ο ΔΕΣΦΑ επιλέχθηκε από κονσόρτσιουμ εταιριών που «τρέχουν» το Inogate για λογαριασμό της Ε.Ε. ως εταιρία-πρότυπο για τους διαχειριστές άλλων χωρών. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η νομική επεξεργασία του κειμένου της σχετικής συμφωνίας και η υπογραφή της από το ΔΕΣΦΑ και το κονσόρτσιουμ των διαχειριστών- εταιριών πρόκειται να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό είχε συμφωνηθεί να έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι της Διαχειριστή της Γεωργίας προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα από την επίβλεψη κατασκευής ενός μεγάλου έργου. Η επίσκεψη αυτή θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη και οι ξένοι θα ξεναγηθούν στον αγωγό υψηλής πίεσης Αγίων Θεοδώρων-Μεγαλόπολης.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί και ο ορισμός της ημερομηνίας για την επίσκεψη στην Αθήνα του top management της Socar. Συγκεκριμένα, το ΔΕΣΦΑ θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Socar Rovnag Ibrahim Abdullayev, συνοδευόμενος από μέλη της διοίκησης της αζέρικης εταιρίας. Οι εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν ήταν ο λόγος που καθυστέρησε ως τώρα η επίσκεψη αυτή, αλλά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί, αναμένεται να καθορισθεί η ημερομηνία της άμεσα. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε επισκεφθεί το ΔΕΣΦΑ ομάδα αξιωματούχων της Socar οι οποίοι ενημερώθηκαν για την πορεία του και ουσιαστικά προετοίμασαν το έδαφος για την επίσκεψη του top management της αζέρικης εταιρίας.

Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τα δεδομένα της πώλησης, προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση του. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πιστοποίηση του ΔΕΣΦΑ από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του τρίτου ενεργειακού πακέτου, η πώληση θα εξετασθεί κατόπιν ενδελεχώς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για να υπάρξει το «πράσινο φως» στη μεταβίβαση και τέλος η υπόθεση θα φθάσει στην Επιτροπή Ενέργειας της Ε.Ε. για το τελικό οκέι. Καθώς είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, αφού αφορά στην εξαγορά μιας ευρωπαϊκής εταιρίας από τρίτη χώρα μη μέλος της Ε.Ε. οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα απαιτήσουν ικανό χρόνο και πάντως δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αν και είναι νωρίς για την πρόβλεψη της τελικής έκβασης, από αρμόδιες πηγές εκφράζεται η πεποίθηση ότι η μεταβίβαση δεν θα συναντήσει τελικά αντιδράσεις από την Ε.Ε.