Τη μεταφορά ειδικής πλατφόρμας από τον κόλπο του Μεξικού στην Κύπρο μέσω της οποία θα φτάσει φυσικό αέριο από το Οικόπεδο 12 στην Κύπρο για εσωτερική χρήση, εισηγείται η Noble.

Τη μεταφορά ειδικής πλατφόρμας από τον κόλπο του Μεξικού στην Κύπρο μέσω της οποία θα φτάσει φυσικό αέριο από το Οικόπεδο 12 στην Κύπρο για εσωτερική χρήση, εισηγείται η Noble.
Σχετική αναφορά έγινε από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας για την περιοχή ανατολικής Μεσογείου Keith Elliott και άλλους διευθυντές της αμερικανικής εταιρείας οι οποίοι σημείωσαν πως αν η συγκεκριμένη απόφαση ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε το αέριο θα μπορεί να βρίσκεται στην Κύπρο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Μάλιστα, η Noble φαίνεται να έχει εξετάσει σε βάθος τη συγκεκριμένη λύση, αφού την κοστολόγησε πέραν του 1δις δολαρίων.

Επιμένει για LNG (;)

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης και αν η εταιρεία εξακολουθεί να επιμένει σε εμπορική εκμετάλλευση μέσω τερματικού στη ξηρά, ο κ. Elliott, χαρακτήρισε το τερματικό LNG ως την πιο κατάλληλη λύση αν και υπάρχουν και άλλες επιλογές. Πάντως, δεν ξεκαθάρισε αν θα γίνει και δεύτερο επιβεβαιωτική γεώτρηση στο συγκεκριμένο κοίτασμα αφού η εταιρεία είναι ακόμα στο στάδιο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.

Πάντως, τα χρονικά δεδομένα προς το παρόν παραμένουν ως είχαν. Δηλαδή αν ληφθεί τελική επενδυτική απόφαση μέχρι το 2016 τότε μπορεί μέχρι το 2019 το αέριο να βρίσκεται στην Κύπρο και το 2020 να τύχει εξαγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Elliott, το μέγεθος του κοιτάσματος είναι μόνο μία πτυχή από τις πολλές που λαμβάνονται υπόψη για να διαφανεί κατά πόσο ένα τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου είναι βιώσιμο. Έδωσε ως παράδειγμα το αγοραστικό ενδιαφέρον και τους προορισμούς του.

Νέες έρευνες το 2014

Πιο σίγουρο πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο νέων ερευνών στο Οικόπεδο 12 περί τα τέλη του 2014 αφού η εταιρεία ήδη μελέτησε νέα τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα με ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Συνήθης πολιτική το 40%

Χωρίς και πάλι να απαντήσει εμμέσως, ο κ. Elliott, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Noble να πουλήσει και άλλα μερίδιο στο Οικόπεδο πέραν του 30% που πούλησε σε Delek και Avner αφού η συνήθης πρακτική της εταιρείας είναι να διατηρεί το 40% των επενδύσεων που κάνει.

Στις Βρυξέλλες ο Tomich

Αξίζει να σημειωθεί πως ο country manager στην Κύπρο, John Tomich βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με αντιπροσωπεία του υπουργείου ενέργειας όπου θα αναλύσουν τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης σε ευρωπαίους αξιωματούχους.

- See more at: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/70302#sthash.lOhKkWNL.dpuf