Μούδιασμα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις εξελίξεις στο θέμα ενέργειας συνέπεια της τελευταίας πρόβλεψης της Noble για κοίτασμα μικρότερης εμβέλειας στο Οικόπεδο 12 από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Μούδιασμα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις εξελίξεις στο θέμα ενέργειας συνέπεια της τελευταίας πρόβλεψης της Noble για κοίτασμα μικρότερης εμβέλειας στο Οικόπεδο 12 από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ήδη, σημειώνεται από την Γενική Ελέγκτρια καθυστέρηση στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ κράτους και των εταιρειών Noble/Avner/Delek σε σχέση με τη δημιουργία τερματικού LNG. Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε στη βουλή πως υπάρχουν 5-6 σοβαρά θέματα που χρίζουν πολιτικών αποφάσεων και εκεί έγκειται μέρος του προβλήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, γίνεται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αφού οι Αρχές καλούνται πριν προχωρήσουν στην τελική συμφωνία να προβούν σε ανάλυση των δημοσιονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από τη συμφωνία. Τονίζεται δε, πως η συμφωνία και τυχόν άλλες συμπληρωματικές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις δεσμεύσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό για το 2016 και τα ακόλουθα χρόνια.

Τη Δευτέρα, ο οίκος Fitch επέμεινε στη θέση να μην λαμβάνει υπόψη στις εκτιμήσεις του τυχόν έσοδα που θα προκύψουν από το Οικόπεδο 12 θεωρώντας πως η οικονομική βιωσιμότητα της εξόρυξης παραμένει αβέβαιη και πέραν του προγράμματος. Πάντως, οι κυπριακές Αρχές εκτιμούν πως τα έσοδα από το Οικόπεδο θα κυμανθούν από 18.5δις ευρώ μέχρι 29.5δις ευρώ.

Την περασμένη Κυριακή, η εφημερίδα Πολίτης αποκάλυψε πως μία από τις εισηγήσεις του συμβουλευτικού οίκου Dentons and Gas προς την κυβέρνηση, είναι να αποφύγει τη συμμετοχή στο τερματικό φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διεθνείς δανειστές καλούν τις Αρχές να λάβουν υπόψη κατά τη δημιουργία στρατηγικής την αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με το μέγεθος και την εμπορευσιμότητα των κοιτασμάτων αλλά και πιθανές αλλαγές στις τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς καθώς και της ζήτησης. Μάλιστα εισηγούνται τη χρήση δεδομένων αφού λάβουν υπόψη εναλλακτικά σενάρια για την πορεία της ενέργειας παγκοσμίως.

(Sigma Live)