Έρευνες Υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιράκ θα Πραγματοποιήσει η Τουρκική ΤΡΑΟ

Έρευνες Υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιράκ θα Πραγματοποιήσει η Τουρκική ΤΡΑΟ
energia.gr
Τρι, 19 Νοεμβρίου 2013 - 12:37
Σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή ερευνών σε δεκατρία πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Βόρειο Ιράκ μέσω της τουρκική κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων ΤΡΑΟ, μεταδίδει το SeeNews

Σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή ερευνών σε δεκατρία πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Βόρειο Ιράκ μέσω της τουρκική κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων ΤΡΑΟ, μεταδίδει το SeeNews.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Aksam, του περασμένου Σαββάτου, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, αποκάλυψε ότι η ΤΡΑΟ θα προβεί σε ανεξάρτητες έρευνες σε επτά πεδία και σε άλλα έξι σε συνεργασία με άλλη εταιρεία.

Οι όροι των συμβολαίων δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα.

Η είδηση έρχεται στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν. Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας του Ιράκ επισκέπτεται για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες την Τουρκία, την ώρα που ο συριακός εμφύλιος - και η ενίσχυση της αυτονομίας των Κούρδων στη βόρεια Συρία - περιπλέκει το σχέδιο του Ερντογάν για την ειρηνευτική συμφωνία.

Η Αγκυρα έχει τα τελευταία χρόνια συνάψει στενότατους δεσμούς συνεργασίας με το πλούσιο σε πετρέλαιο ιρακινό Κουρδιστάν.

Σχεδιάζει και Υπεράκτιες Γεωτρήσεις

Εκτός από το παραπάνω σχέδιο, η ΤΡΑΟ προγραμματίζει να ξεκινήσει και τέσσερεις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις το 2014, σύμφωνα με πηγές από το Τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας τις οποίες επικαλείται η καθημερινή τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ.

Με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό, το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας αύξησε την χρηματοδότηση προς την ΤΡΑΟ στο 1,4 δις τουρκικές λίρες για το 2014. Εν τω μεταξύ, το σκάφος σεισμολογικών ερευνών “Barbaros Hayrettin Paşa” συνεχίζει την δραστηριότητα του την οποία ξεκίνησε αρχές του 2013.

Η Τουρκική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατασκευή ενός νέου ερευνητικού σκάφους, με δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των υποθαλασσίων κοιτασμάτων, με την καθοδήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας Ορυκτού Πλούτου (ΜΤΑ). Για τον σκοπό αυτόν, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών πρόκειται να προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό. Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί για την κατασκευή του σκάφους θα πρέπει να το παραδώσει μέχρι το 2015.