Το πλέον ανατρεπτικό κείμενο που έχει γράψει Προκαθήμενος της Αγίας Εδρας εδώ και δεκαετίες έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, κατακεραυνώνοντας «το ισχύον οικονομικό σύστημα» και χαρακτηρίζοντας πεπαλαιωμένες πολλές από τις πρακτικές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Πώς είναι δυνατόν να μην είναι είδηση ότι ένας άστεγος πέθανε από το κρύο αλλά να είναι είδηση ότι το χρηματιστήριο έπεσε δύο μονάδες;», διερωτάται ο Φραγκίσκος
Το πλέον ανατρεπτικό κείμενο που έχει γράψει Προκαθήμενος της Αγίας Εδρας εδώ και δεκαετίες έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, κατακεραυνώνοντας «το ισχύον οικονομικό σύστημα» και χαρακτηρίζοντας πεπαλαιωμένες πολλές από τις πρακτικές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Πώς είναι δυνατόν να μην είναι είδηση ότι ένας άστεγος πέθανε από το κρύο αλλά να είναι είδηση ότι το χρηματιστήριο έπεσε δύο μονάδες;», διερωτάται ο Φραγκίσκος.

«Τα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, που καλύπτουν άμεσες ανάγκες, πρέπει να θεωρούνται απλά προσωρινές απαντήσεις. Οσο τα προβλήματα των φτωχών δεν λύνονται ριζικά, όσο δεν απορρίπτεται η απόλυτη αυτονομία των αγορών και του χρηματοπιστωτικού τζόγου και όσο δεν εξαπολύουμε επίθεση στις δομικές αιτίες της ανισότητας, δεν θα βρεθεί λύση στα προβλήματα του κόσμου. Η ανισότητα είναι η ρίζα των κοινωνικών προβλημάτων», ανέφερε ο Ποντίφικας στην αποστολική επιστολή με τίτλο Evangelii Gaudium (η χαρά του Ευαγγελίου).

«Μερικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη, με τους κανόνες της οικονομίας της αγοράς, θα φέρει στον κόσμο περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερους αποκλεισμούς. Αυτή η άποψη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τα δεδομένα, εκφράζει μια χονδροκομμένη και αφελή εμπιστοσύνη στην καλοσύνη όσων έχουν οικονομική ισχύ και στην καθαγιασμένη λειτουργία του ισχύοντος οικονομικού συστήματος. Εν τω μεταξύ, οι αποκλεισμένοι συνεχίζουν να περιμένουν».

Στο 84 σελίδων κείμενο, ο Φραγκίσκος αποκαλύπτει την απογοήτευσή του για την πολιτική ηγεσία. «Παρακαλώ τον Κύριο να μας δώσει περισσότερους πολιτικούς οι οποίοι να αισθάνονται γνήσια αποστροφή για την κατάσταση της κοινωνίας, των ανθρώπων, των φτωχών. Η πολιτική και η οικονομική ηγεσία πρέπει να αποκτήσουν πλατύτερους ορίζοντες και να βάλουν στόχο να έχουν όλοι αξιοπρεπή εργασία, παιδεία και υγεία».

«Απέχω πολύ από τον ανεύθυνο λαϊκισμό, αλλά η οικονομία δεν μπορεί πια να υιοθετεί ως φάρμακα νέα δηλητήρια, όπως είναι η προσπάθεια αύξησης των κερδών μέσω της μείωσης του εργατικού δυναμικού, που πυκνώνει τις τάξεις των αποκλεισμένων».

Στο κείμενο ο Ποντίφικας ζητεί αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προειδοποιεί ότι η ανισοκατανομή πλούτου οδηγεί αναπόφευκτα στη βία.

Ο 76χρονος Πάπας στρέφει το ενδιαφέρον του και στο εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι «κάποια έθιμα που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα του Ευαγγελίου, ακόμη και αν έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες, δεν εκτιμώνται πλέον. Μπορεί να είναι όμορφα, αλλά δεν χρησιμεύουν για τη διάδοση του Ευαγγελίου. Δεν πρέπει να φοβηθούμε να τα επανεξετάσουμε. Η Εκκλησία έχει κανόνες που μπορεί να ήταν αποτελεσματικοί στην εποχή τους, αλλά δεν είναι πια τόσο χρήσιμοι για την καθοδήγηση και τη διαμόρφωση της ζωής των ανθρώπων».

("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"/Reuters)