Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έξι χρόνια συνεπάγεται η αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία, η οποία σφραγίσθηκε χθες με την ψήφο της Ολομέλειας του σώματος. Υπέρ της αποπομπής του 77χρονου πρώην πρωθυπουργού ψήφισαν 192 γερουσιαστές, ενώ κατά 113. «Είναι μια πικρή μέρα, μια μέρα πένθους για τη δημοκρατία», είπε ο Μπερλουσκόνι στην τελευταία του ομιλία, στην οποία ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά ότι η καταδίκη του είναι προϊόν συνωμοσίας «κόκκινων» δικαστών
Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έξι χρόνια συνεπάγεται η αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία, η οποία σφραγίσθηκε χθες με την ψήφο της Ολομέλειας του σώματος. Υπέρ της αποπομπής του 77χρονου πρώην πρωθυπουργού ψήφισαν 192 γερουσιαστές, ενώ κατά 113. «Είναι μια πικρή μέρα, μια μέρα πένθους για τη δημοκρατία», είπε ο Μπερλουσκόνι στην τελευταία του ομιλία, στην οποία ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά ότι η καταδίκη του είναι προϊόν συνωμοσίας «κόκκινων» δικαστών.

Ο Μπερλουσκόνι απεπέμφθη με βάση νόμο του 2012, ο οποίος προβλέπει ότι άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση άνω των δύο ετών δεν επιτρέπεται να υπηρετούν στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε τελεσίδικα τον Αύγουστο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για φοροδιαφυγή στο συγκρότημα μέσων ενημέρωσης Mediaset. Λόγω της ηλικίας του, δεν πρόκειται να πάει στη φυλακή, αλλά θα προσφέρει ένα έτος κοινωφελούς εργασίας. «Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε, ακόμη και αν ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς δεν είναι πια γερουσιαστής. Υπάρχουν και άλλα κόμματα των οποίων οι ηγέτες δεν είναι στη Βουλή», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, ανακοινώνοντας ότι τα τοπικά γραφεία της Forza Italia θα ονομάζονται Forza Silvio.

Υπέρ του Μπερλουσκόνι οργανώθηκε διαδήλωση έξω από την κατοικία του, στην οποία, παρά το τσουχτερό κρύο, οι υποστηρικτές του παρακολούθησαν βίντεο με τις κορυφαίες στιγμές της σταδιοδρομίας του, από την πρώτη εκλογή του στην πρωθυπουργία το 1994 ώς την πολιτική του νεκρανάσταση στις εκλογές των αρχών της φετινής χρονιάς. Στη διαδήλωση κυριαρχούσαν συνθήματα εναντίον των «προδοτών», με πρώτο τον πρώην δελφίνο Αντζελίνο Αλφάνο.

Η Νέα Κεντροδεξιά του Αλφάνο συντάχθηκε με τον Μπερλουσκόνι στη χθεσινή ψηφοφορία, αλλά αυτό είχε μόνο συμβολική σημασία. Στην κρίσιμη ψηφοφορία, στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να διασωθεί ανατρέποντας την κυβέρνηση, ο Αλφάνο διαχώρισε τη θέση του, σφραγίζοντας, ουσιαστικά, την τύχη του πολιτικού του πατέρα.

Οι τριάντα γερουσιαστές της Νέας Κεντροδεξιάς υπερψήφισαν χθες τον προϋπολογισμό του 2014, που πέρασε με 171 ψήφους υπέρ και 135 ψήφους κατά. «Η κυβέρνηση είναι ισχυρότερη και πιο συνεκτική», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Λέτα σχολιάζοντας τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά την προχθεσινή αποχώρηση της Forza Italia από τη συγκυβέρνηση.

«Η Γερουσία δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εφαρμόσει τον νόμο», είπε ο γ.γ. του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι. «Ηταν σωστό, αλλιώς θα επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας». «Πάει ο ένας, τώρα να στείλουμε σπίτι τους και τους υπόλοιπους», σχολίασε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο.

Ο Μπερλουσκόνι παραμένει ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου της Ιταλίας και οι επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της ιταλικής κυβέρνησης, των Βρυξελλών και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ θεωρείται αναμενόμενο ότι θα ενταθούν. Η στέρηση της ασυλίας του τον καθιστά πιο ευάλωτο ενόψει των άλλων δικών που εκκρεμούν σε βάρος του, για εκπόρνευση ανηλίκου και χρηματισμό πολιτικών.

("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"/REUTERS, A.P., AFP)