Το Κόσοβο δεν θα λάβει έδρα στον ΟΗΕ όσο υπάρχει η Σερβία και η συμφωνία για τον τρόπο εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακές διασκέψεις δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν

Το Κόσοβο δεν θα λάβει έδρα στον ΟΗΕ όσο υπάρχει η Σερβία και η συμφωνία για τον τρόπο εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακές διασκέψεις δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν.

«Για το Κόσοβο δεν υπάρχει θέση στον ΟΗΕ και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί. Αν κάποιος θελήσει να αλλάξει κάτι- αυτό είναι άλλο ζήτημα -όμως αυτό που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να αλλάξει στην Πρίστινα, ούτε στο Βελιγράδι» ανέφερε ο κ. Βούλιν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Η πολιτική του Βελιγραδίου είναι σαφής και το Βελιγράδι παραμένει προσηλωμένο στη συμφωνία των Βρυξελλών και στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν προτού ανέλθει στην εξουσία η τωρινή κυβέρνηση.

Η εφημερίδα «Τριμπούνα» της Πρίστινας επικαλούμενη διπλωματικές πηγές ανέφερε ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να ενταχθεί στον ΟΗΕ και ότι στην Πρίστινα αποσαφηνίστηκε ότι πρέπει να παραιτηθεί από το συγκεκριμένο στόχο σε αυτή τη φάση του διαλόγου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό ερμηνεύεται ως «επίπονος συμβιβασμός για την πλευρά του Κοσόβου».

Η αδυναμία ένταξης του Κοσόβου στον ΟΗΕ θυμίζει, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το καθεστώς της Ταϊβάν, χώρας που ανακήρυξε ανεξαρτησία, αλλά διεθνώς είναι ακόμη τμήμα της Δημοκρατίας της Κίνας.