Βουλγαρία: Το Δεύτερο Εξάμηνο του 2014 ο Διαγωνισμός για την Κατασκευή Νέας Μονάδας στο Κοζλοντούι

Βουλγαρία: Το Δεύτερο Εξάμηνο του 2014 ο Διαγωνισμός για την Κατασκευή Νέας Μονάδας στο Κοζλοντούι
energia.gr
Παρ, 29 Νοεμβρίου 2013 - 10:46
Διαγωνισμό για την κατασκευή νέας μονάδας στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι σχεδιάζει να προκηρύξει η βουλγαρική κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, χθες Πέμπτη, ο Υπουργός Ντραγκομίρ Στόινεφ φέρεται να δήλωσε ότι, για τον διαγωνισμό, θα πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί ένα μοντέλο χρηματοδότησης, διαδικασία η οποία θα χρειαστεί έξι με οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί πριν την πρόσκληση προσφορών για την κατασκευή της νέας μονάδας

Διαγωνισμό για την κατασκευή νέας μονάδας στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι σχεδιάζει να προκηρύξει η βουλγαρική κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, χθες Πέμπτη, ο Υπουργός Ντραγκομίρ Στόινεφ φέρεται να δήλωσε ότι, για τον διαγωνισμό, θα πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί ένα μοντέλο χρηματοδότησης, διαδικασία η οποία θα χρειαστεί έξι με οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί πριν την πρόσκληση προσφορών για την κατασκευή της νέας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της χώρας λειτουργεί με δύο μόνο μονάδες 1000 MW η καθεμία μετά το κλείσιμο τεσσάρων μονάδων ισχύος 440 MW, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Βουλγαρίας με τους κανόνες ασφαλείας της Ε.Ε. για την πυρηνική ενέργεια πριν την ένταξή της στην Ένωση. Το 2012 η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να κατασκευάσει άλλη μία μονάδα ισχύος 1000 MW.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε, επίσης, πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Kozloduy NPP και της Bulgarian Energy Holding ( BEH), από κοινού με τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας της χώρας, θα καταρτίσουν έκθεση βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα δώσει εντολή στην ΒΕΗ να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την αμερικανική Westinghouse Electric Company για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία AP1000 που διαθέτει η τελευταία για την κατασκευή της νέας μονάδας.

Το περασμένο Σάββατο, σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου ενημερώθηκε για την τεχνολογία της Westinghouse, ο κ. Στόινεφ είχε αναφέρει ότι επρόκειτο να προτείνει στην κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία για το θέμα.

Η διάρκεια ζωής του σχεδιαζόμενου αντιδραστήρα θα είναι 60 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 20 χρόνια. Τέλος, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, ενδιαφέρον για χρηματοδότηση μέρους του έργου έχει εκδηλώσει η αμερικανική Ex- Im Bank, ενώ η κατασκευή του νέου αντιδραστήρα του Κοζλοντούι πρόκειται να ξεκινήσουν το νωρίτερο το 2016.