Ανασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν τα πρόσφατα μέτρα που αναγκάζουν τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να μην λειτουργούν λόγω της κατάργησης του μηχανισμού πληρωμής του μεταβατικού κόστους συν ένα περιθώριο, τη στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης η μία μετά την άλλη υιοθετούν ανάλογους μηχανισμούς

Ανασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν τα πρόσφατα μέτρα που αναγκάζουν τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να μην λειτουργούν λόγω της κατάργησης του μηχανισμού πληρωμής του μεταβατικού κόστους συν ένα περιθώριο, τη στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης η μία μετά την άλλη υιοθετούν ανάλογους μηχανισμούς.

Στο πρόβλημα αυτό εστίασε την ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη» ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΣΑΗ (σύνδεσμος των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών) Ντίνος Μπενρουμπή, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ βάζει στο σύστημα τις δικές της μονάδες φυσικού αερίου αντί για τις λιγνιτικές, με αποτέλεσμα να μην μειώνεται το κόστος ρεύματος.

Στοιχεία
Παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου μειώθηκε στο μισό, κατά ένα εκατομμύριο Mwh, η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο των ιδιωτικών μονάδων, καθώς το καλοκαίρι αποσύρθηκε ο μεταβατικός μηχανισμός. Ομως, οι καταναλωτές δεν κέρδισαν από αυτό, γιατί η ΔΕΗ αντί να θέσει στο σύστημα τους λιγνίτες, που παράγουν φθηνότερο ρεύμα, αύξησε την παραγωγή των δικών της μονάδων αερίου. Η λύση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΑΗ, θα ήταν η πρόσβαση των ιδιωτών στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια, όμως οι δημοπρασίες έχουν καθυστερήσει.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης δήλωσε στο συνέδριο ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι δράσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ για το επίμαχο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είπε ότι επίκειται ανασχεδιασμός του όλου συστήματος, κάτω από το βάρος των χρεών που έχουν δημιουργηθεί στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ). Οσον αφορά στις συμβάσεις για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου, είπε ότι σύντομα θα κλείσει η σχετική εκκρεμότητα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 04/12/2013)