Ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν δύο προτεινόμενες εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από την ρωσική Gazprom, αφού πιστοποίησε πως δεν ανακύπτουν προβλήματα ανταγωνισμού. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που αφορούν τον κοινό έλεγχο των ολλανδικών WINZ και Wintershall Services και κατά δεύτερον με τον αποκλειστικό έλεγχο των γερμανικών Wingas και WIEH, από τον ρωσικό κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου

Ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν δύο προτεινόμενες εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από την ρωσική Gazprom, αφού πιστοποίησε πως δεν ανακύπτουν προβλήματα ανταγωνισμού. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που αφορούν τον κοινό έλεγχο των ολλανδικών WINZ και Wintershall Services και κατά δεύτερον με τον αποκλειστικό έλεγχο των γερμανικών Wingas και WIEH, από τον ρωσικό κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου.

Η Wintershall είναι 100% θυγατρική της γερμανικής BASF SE (BAS.XE). Οι θυγατρικές της, WINZ και Wintershall Services, δραστηριοποιούνται στην εξεύρεση και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ οι Wingas και WIEH είναι πάροχοι φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν αξιολόγησε την πιθανή επίπτωση της εξαγοράς στον ανταγωνισμό στις αγορές πώλησης φυσικού αερίου της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Τσεχίας, όπου η Gazprom πωλεί φυσικό αέριο σε πελάτες χονδρικής και λιανικής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Wingas, η οποία δραστηριοποιείται και στα δύο.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η εξαγορά δεν θα επιτρέψει στη Gazprom να περιορίσει την πρόσβαση των πελατών στους προμηθευτές φυσικού αερίου με δεδομένη την παρουσία επαρκών εναλλακτικών παρόχων.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τις πιθανές επιπτώσεις της εξαγοράς στον ανταγωνισμό στην αγορά αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Αυστρία. Η έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι οι περισσότερες επικαλύψεις μεταξύ των δραστηριοτήτων των εμπλεκόμενων μερών σε μεγάλο βαθμό προϋπήρχαν της συναλλαγής ή/και αφορούν έναν πολύ μικρό βαθμό ολοκλήρωσης.