Παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο οι διμερείς διακυβερνητικές συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που προωθείται από την Gazprom και έχει υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, Κροατίας και Αυστρίας παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και, άρα, πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν. Αυτό δήλωσε , ο Klaus Borchert, Διευθυντής της Αγοράς Ενέργειας στην Κομισιόν, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο, μάλιστα, συμμετείχε και ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής της Gazprom Alexander Medvedev

Παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο οι διμερείς διακυβερνητικές συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που προωθείται από την Gazprom και έχει υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, Κροατίας και Αυστρίας παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και, άρα, πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν. Αυτό δήλωσε , ο Klaus Borchert, Διευθυντής της Αγοράς Ενέργειας στην Κομισιόν, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο, μάλιστα, συμμετείχε και ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής της Gazprom Alexander Medvedev.

Συγκεκριμένα, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι καμία από τις διακυβερνητικές συμφωνίες που καλύπτουν την κατασκευή και λειτουργία του South Stream μεταξύ της Ρωσίας και των εμπλεκόμενων χωρών δεν είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Η Κομισιόν εξέτασε αυτές τις διακυβερνητικές συμφωνίες και προέβη στο συμπέρασμα ότι καμία από αυτές δεν είναι σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Για αυτό είπαμε σε αυτές τις χώρες ότι είναι υποχρέωσή τους, που προέρχεται είτε από τις Συνθήκες της ΕΕ είτε από την συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας, να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση με τη Ρωσία, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν αυτές οι συμφωνίες με το ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε ο Borchert.

Ας σημειωθεί ότι στο εν λόγω συνέδριο, όπου ανακοινώθηκε από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη αυτή η τόσο σοβαρή εξέλιξη για το μέλλον του στρατηγικού αυτού ενεργειακού πρότζεκτ της Ρωσίας, συμμετείχαν, εκτός από τον επικεφαλής της Gazprom, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός ενέργειας Anatoly Yankovski, καθώς και η Σέρβα υπουργός ενέργειας Zorana Mihajlović.

Ο Borchert συνέχισε λέγοντας ότι εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιηθούν γενικά ή δεν έχουν επιτυχή έκβαση, τότε αυτές οι χώρες θα πρέπει να καταγγείλουν τις συμφωνίες τους με τη Ρωσία.

Τόνισε ότι ο Επίτροπος Ενέργειας Guenther Oettinger απέστειλε επιστολή στο Ρώσο υπουργό ενέργειας Alexander Novak εξηγώντας την κατάσταση και ζητώντας του να «εξετάσει θετικά» την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των διακυβερνητικών συμφωνιών. Επίσης είπε πως η Κομισιόν έχει ήδη ενημερώσει τα κράτη που εμπλέκονται στις συμφωνίες.

Αυτά είναι η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, και η Αυστρία, καθώς και η Σερβία, που ανήκει στην Ενεργειακή Κοινότητα.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι διακυβερνητικές συμφωνίες δεν θα είναι η βάση για την κατασκευή ή λειτουργία του South Stream. Διότι εάν τα κράτη μέλη ή τα μέλη που εμπλέκονται δεν επαναδιαπραγματευθούν τις συμφωνίες, τότε η Κομισιόν έχει τους τρόπους και τα μέσα να τα υποχρεώσει να το κάνουν. Και ο South Stream δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συμφωνίες», επανέλαβε.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν υπογράμμισε τουλάχιστον 3 κύρια ζητήματα για τις συμφωνίες και, ειδικότερα, οι κανόνες για τον «διαχωρισμό της ιδιοκτησίας (η Gazprom, η οποία είναι ταυτόχρονα παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου, δεν μπορεί είναι ιδιοκτήτρια της παραγωγής και ταυτόχρονα της μεταφοράς του φυσικού αερίου), η διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων μερών στον αγωγό και η διάρθρωση της τιμολόγησης.

«Είναι δυνατό να συμμορφωθεί ο South Stream και το λειτουργικό κομμάτι του με αυτούς τους κανόνες; Δεν γνωρίζω. Δεν ξέρω ακόμα», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο τόνισε ότι και να είναι επιτυχημένες οι διαπραγματεύσεις, θα πάρει χρόνο η κατασκευή του.«Όχι μήνες, ίσως δύο χρόνια», είπε.