Υπεραμύνεται των διμερών συμφωνιών για τον South Stream η ρωσική Gazprom, στον απόηχο των δηλώσεων του Διευθυντή της Αγοράς Ενέργειας στην Κομισιόν ότι οι παραπάνω συμφωνίες είναι άκυρες βάσει του κοινοτικού δικαίου. Μάλιστα, εκφράζει «έκπληξη» και «απογοήτευση» για τις παραπάνω δηλώσεις, οι οποίες, όπως επισημαίνει, έρχονται «μετά από τόσο καιρό, και μετά την έναρξη της κατασκευής του έργου»

Υπεραμύνεται των διμερών συμφωνιών για τον South Stream η ρωσική Gazprom, στον απόηχο των δηλώσεων του Διευθυντή της Αγοράς Ενέργειας στην Κομισιόν ότι οι παραπάνω συμφωνίες είναι άκυρες βάσει του κοινοτικού δικαίου. Μάλιστα, εκφράζει «έκπληξη» και «απογοήτευση» για τις παραπάνω δηλώσεις, οι οποίες, όπως επισημαίνει, έρχονται «μετά από τόσο καιρό, και μετά την έναρξη της κατασκευής του έργου». Επίσης, η Gazprom διαβεβαιώνει ότι η κατασκευή του αγωγού θα προχωρήσει βάσει σχεδιασμού και σε πλήρη συμμόρφωση με τις εθνικές νομοθεσίες και τα διεθνή πρότυπα. Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου τονίζεται ότι:

«Είναι κοινή πρακτική να διασφαλίζονται διακρατικές επενδύσεις μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών προκειμένου να παρέχεται νομική διασφάλιση και σταθερότητα στους επενδυτές. Δεν είμαστε συμβαλλόμενο μέρος σε αυτές τις συμφωνίες, όμως το περιεχόμενό τους είναι γνωστοποιημένο στο κοινό εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις ανησυχίες της τώρα, μετά από τόσο καιρό, και μετά την έναρξη της κατασκευής του έργου. Αυτός ο ατυχής χρονισμός είναι ακόμη λιγότερο κατανοητός δεδομένου ότι έχει δοθεί στον South Stream καθεστώς εθνικής προτεραιότητας σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Η κατασκευή του South Stream θα προχωρήσει βάσει σχεδιασμού και σε πλήρη συμμόρφωση με τις εθνικές νομοθεσίες και τα διεθνή πρότυπα. Οι εναπομείνασες ρυθμιστικές ερωτήσεις αναφορικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας μπορούν να αποσαφηνιστούν παράλληλα. Επί του παρόντος έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους ρυθμιστές της Ε.Ε. για το OPAL, το χερσαίο τμήμα του Nord Stream. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκομίσαμε από αυτή την διαδικασία προκειμένου να δημιουργήσουμε ομαλά ένα εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο για τα επίγεια τμήματα του αγωγού».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ο Klaus Borchert, Διευθυντής της Αγοράς Ενέργειας στην Κομισιόν, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρόντος, μάλιστα, του Γενικού Διευθυντή της Gazprom Alexander Medvedev, δήλωσε ότι καμία από τις διακυβερνητικές συμφωνίες που καλύπτουν την κατασκευή και λειτουργία του South Stream μεταξύ της Ρωσίας και των εμπλεκόμενων χωρών δεν είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και, άρα, πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν.