Πρόστιμο-μαμούθ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έξι διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο χειραγώγησης επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς. Συνολικά το πρόστιμο φτάνει τα 1,71 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα η Κομισιόν επέβαλλε σε τράπεζες για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού έως 10% του ετήσιου τζίρου
Πρόστιμο-μαμούθ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έξι διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο χειραγώγησης επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς. Συνολικά το πρόστιμο φτάνει τα 1,71 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα η Κομισιόν επέβαλλε σε τράπεζες για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού έως 10% του ετήσιου τζίρου.

Μεταξύ των τραπεζών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των επιτοκίων είναι και η Barclays, η οποία γλίτωσε το πρόστιμο επειδή παρείχε στοιχεία.

Πρόκειται για τις Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Citigroup, Societe Generale, JP Morgan και τη χρηματιστηριακή RP Martin. «Αυτό που είναι σοκαριστικό σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα του Libor και του Euribor δεν είναι μόνο η χειραγώγηση των σημείων αναφοράς που αντιμετωπίστηκε από τις ρυθμιστικές αρχές διεθνώς, αλλά επίσης η συνωμοσία των τραπεζών που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονται», δήλωσε κατά την ανακοίνωση της επιβολής προστίμων ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Συνεργάτες των τραπεζών βρίσκονταν σε συνεννόηση για τον προσδιορισμό των επιτοκίων αναφοράς όπως είναι το Libor, το Euribor και το ιαπωνικό Tibor με αποτέλεσμα να έχουν οι ίδιες πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες κέρδους στα παράγωγα στα οποία πόνταραν. Τα επιτόκια αυτά προκύπτουν καθημερινά από τα στοιχεία που δίνουν οι τράπεζες για το κόστος αναχρηματοδότησής τους και σε αυτά βασίζονται οικονομικές συναλλαγές που ξεπερνούν τα 300 τρισ. ευρώ.
«Πρωταθλήτρια» ήταν για άλλη μια φορά η Deutsche Bank, που καλείται να πληρώσει 725,36 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 20% του τζίρου της περασμένης χρονιάς. «Μα τι συμβαίνει με τις τράπεζές μας τέλος πάντων;» αναρωτιόταν χθες η γερμανική εφημερίδα «Bild», καθώς καθημερινά προκύπτει κάποιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται κάποιο γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.Στον αντίποδα η Deutsche Bank καλείται να πληρώσει πάνω από 725 εκατ. ευρώ

Η... απόδειξη

Η ίδια η Deutsche Bank, πάντως, ερμήνευσε το τεράστιο πρόστιμο ως απόδειξη πως κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά και επανέλαβε ότι πρόκειται για «αμαρτίες» του παρελθόντος, από το οποίο προσπαθεί να απαγκιστρωθεί. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η τράπεζα έχει βάλει στη άκρη περίπου 4 δισ. ευρώ για πρόστιμα που εκτιμά ότι θα πρέπει να καταβάλει για τα διάφορα μικρά και μεγάλα σκάνδαλά της.

Η γαλλική Societe Generale θα καταβάλει 446 εκατομμύρια ευρώ, η Royal Bank of Scotland 391 εκατ., ενώ οι αμερικανικές Citigroup, JP Morgan Chase και RP Martin οφείλουν 80 εκατομμύρια, 70 εκατομμύρια και 250.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η βρετανική Barclays και η ελβετική UBS δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμο, επειδή συνεργάστηκαν με τις Αρχές και βοήθησαν τις έρευνες παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι έξι τράπεζες είναι ήδη μειωμένο, επειδή ομολόγησαν την ενοχή τους και συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Η Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει τις έρευνες σε Credit Agricole, HSBC όπως και στην ICAP για παρόμοιες κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» οι ελεγκτικές Αρχές ξεκίνησαν να ξετυλίγουν ένα άλλο κουβάρι σκανδάλων, το οποίο αφορά την αγορά συναλλάγματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε συνεργασία των τραπεζών και σε αυτό το σύστημα καθορισμού της τιμής συναλλάγματος, το σκάνδαλο Libor θα μοιάζει με... πταίσμα. Κι αυτό γιατί το συνάλλαγμα δεν επηρεάζει μόνο τις τραπεζικές συναλλαγές αλλά και τις επιχειρήσεις, ακόμη και ιδιώτες παγκοσμίως.

Στους... συνήθεις υπόπτους που ερευνώνται αυτή τη στιγμή είναι φυσικά και η γνώριμη πια στους ελεγκτές Deutsche Bank. Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ερευνά κατά πόσο οι τράπεζες -και πρωτίστως το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας- επηρέασαν την πορεία της τιμής του χρυσού.

ΤO ΠΡΟΣΩΠΟ
ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ

Οι τράπεζες ήταν η αρχή...

Η «σημερινή απόφαση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τα χρηματοοικονομικά καρτέλ και να επιβάλει κυρώσεις», σχολίασε ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, που πήρε το... όπλο του στοχεύοντας τέσσερις ευρωπαϊκές και δύο αμερικανικές τράπεζες, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ. Ο Βάσκος στην καταγωγή επίτροπος και υπουργός του Φελίπε Γκονζάλεθ και στις δύο θητείες του δεν σταματάει όμως στις τράπεζες.

Εξαπέλυσε μύδρους και κατά της Gazprom για τις τιμές που επιβάλλει στους πελάτες της, ενώ προανήγγειλε και αλλαγές στις επιδοτήσεις από την Κομισιόν για τις ΑΠΕ, με στόχο την ελαχιστοποίηση των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό της αγοράς. «Υποπτευόμαστε ότι η Gazprom μπορεί να χρησιμοποιεί τη δύναμη που έχει στην αγορά ώστε να εφαρμόζει τιμολογιακή πολιτική και αυτό είναι εκτός των βασικών κανόνων της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «αυτό οδηγεί σε τεράστιες διαφορές τιμών ανά την Ευρώπη και ανησυχούμε μήπως η Gazprom έχει καταφέρει να τις διατηρήσει αποκλείοντας άλλους προμηθευτές αερίου»...

(από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 05/12/2013)