Προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση επιχειρεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια και τις πλατείες που έχουν καταλάβει, εδώ και περίπου μία εβδομάδα

Προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση επιχειρεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τα δημόσια κτίρια και τις πλατείες που έχουν καταλάβει, εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Φαίνεται, μάλιστα, ότι επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την παρουσία, σήμερα και αύριο, στο Κίεβο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία μεταβαίνει στην ουκρανική πρωτεύουσα με στόχο (επισήμως) να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστή η απάντηση της αντιπολίτευσης και ειδικά του Βιτάλι Κλίτσκο, παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας στα βαρέα βάρη, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε de facto ηγέτη των διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της 21ης Νοεμβρίου, να εγκαταλειφθεί η συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. και να στραφεί η χώρα προς τη Ρωσία.

Εκκληση
«Αναμένουμε τη διάλυση από την αστυνομία των ειρηνικών διαδηλώσεων. Εάν χυθεί αίμα στη διάρκεια της επιχείρησης, τότε αυτό θα λερώσει τα χέρια του ανθρώπου που έδωσε την εντολή να πραγματοποιηθεί -του Γιανουκόβιτς», δήλωσε χθες ο Κλίτσκο, καλώντας παράλληλα τους διαδηλωτές να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους -κυρίως στο δημαρχείο του Κιέβου και την Πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αρχίσει να ενισχύονται σημαντικά χθες.

Ανάλογη έκκληση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Αυτοί οι νέοι άνθρωποι, στους παγωμένους δρόμους της Ουκρανίας, γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης. Ζήτησα από τον Γιανουκόβιτς να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην κάνει χρήση βίας σε βάρος ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά, να σεβαστεί απολύτως την ελευθερία τους», δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο από το Μιλάνο.

Την ίδια στιγμή, τα σύννεφα πάνω από την -ήδη προβληματική- οικονομία έχουν αρχίσει να πυκνώνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην προσπάθεια στήριξηε του εθνικού νομίσματος, του χρίβνια, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 19 δισ. δολάρια, με όριο συναγερμού τα 15 δισ. Όσο για το κόστος ασφάλισης των κρατικών ομολόγων, έχει εκτιναχθεί σε ένα εκατ. δολάρια για κάθε δέκα εκατ. χρέους πενταετούς διάρκειας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10/12/2013)