Η Eurelectric Προτείνει Αμοιβή Ισχύος και στις Διασυνοριακές Συναλλαγές

Η Eurelectric Προτείνει Αμοιβή Ισχύος και στις Διασυνοριακές Συναλλαγές
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 13 Δεκεμβρίου 2013 - 08:35
Πρόταση που θέτει σε άλλες βάσεις τους μηχανισμούς αμοιβής ισχύος, αναδεικνύοντας τις διασυνοριακές συναλλαγές ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της επάρκειας τροφοδοσίας, κατέθεσε χθες η Eurelectric. Είναι η πρώτη πρόταση του είδους που κατατίθεται, με την Eurelectric να υποστηρίζει ότι είναι συμβατή με τις νομικές απαιτήσεις της Οδηγίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τροφοδοσίας

Πρόταση που θέτει σε άλλες βάσεις τους μηχανισμούς αμοιβής ισχύος, αναδεικνύοντας τις διασυνοριακές συναλλαγές ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της επάρκειας τροφοδοσίας, κατέθεσε χθες η Eurelectric. Είναι η πρώτη πρόταση του είδους που κατατίθεται, με την Eurelectric να υποστηρίζει ότι είναι συμβατή με τις νομικές απαιτήσεις της Οδηγίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τροφοδοσίας.

Το θέμα των μηχανισμών αμοιβής ισχύος ήταν το αντικείμενο της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η Eurelectric, ενόψει του Σχεδίου Κατευθύνσεων της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την ετήσια μελέτη της Eurelectric, που περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία και τις τάσεις της αγοράς.

Με βάση αυτή τη μελέτη καταγράφεται υπαναχώρηση στην εγκατάσταση ισχύος από ΑΠΕ το 2012, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να υπάρχει στροφή από το φυσικό αέριο προς τον άνθρακα, ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή. Ενώ το 2011 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αύξηση των ΑΠΕ ήταν 15%, το 2012 μειώνεται στο 11%. Μπορεί, συνεπώς, τα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι αλλάζει το ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης, εξαιτίας της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, ωστόσο, αυτή συμβαδίζει άμεσα με την επιστροφή στη χρήση του άνθρακα, γεγονός που δεν συνάδει με την πολιτική της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από το συγκεκριμένο καύσιμο. Και όλα αυτά υπό το φως της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού και της αύξησης των τιμολογίων, εξαιτίας των φόρων και των εισφορών. Η μελέτη έδειξε ότι οι φόροι και οι εισφορές έχουν αυξηθεί τριπλάσια από άλλες χρεώσεις, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ¼, κατά μέσο όρο, του λογαριασμού για τα νοικοκυριά.

Η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θέτει επιπλέον ένα ακόμη ζήτημα επί τάπητος. Την επαναφορά των μηχανισμών αμοιβής ισχύος (Capacity Remuneration Mechanisms-CRM), η οποία θεωρείται πλέον de facto πραγματικότητα σε αρκετά κράτη-μέλη, καθώς συναρτάται με την επάρκεια της ενεργειακής τροφοδοσίας. Η Eurelectric υποστηρίζει ότι με

βάση την Οδηγία για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας, τα κράτη-μέλη δεν επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις μεταξύ διασυνοριακών και εθνικών συμβάσεων, όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της επάρκειας προμήθειας ή για την επίλυση της υπερεπάρκειας. Υποστηρίζει δε ότι σε ένα σκηνικό που χαρακτηρίζεται από τη μεταβαλλόμενη παραγωγή των ΑΠΕ και τη δυσκολία νέων επενδύσεων χρειάζεται ο επανασχεδιασμός της αγοράς.

Ο Hakan Feuk, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Eurelectric για την αναθεώρηση της αγοράς, επισήμανε ότι αν και είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για ένα ευρωπαϊκό μοντέλο CRM, εντούτοις, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η ικανότητα ισχύος των εθνικών αγορών συνδέονται η μία με την άλλη. Η επέκταση των CRM στις διασυνοριακές συναλλαγές, έστω και σε μικρή κλίμακα αρχικά, κατά τον ίδιο, θα τονώσει τη σύνδεση μεταξύ των εθνικών CRM, ώστε να μειωθεί η πολυπλοκότητα και να εξασφαλισθεί η επάρκεια της ηλεκτροπαραγωγής αρχικά σε περιφερειακό και μακροπρόθεσμα σε περιφερειακό επίπεδο. Όπως διευκρίνισε, το νόημα της συμμετοχής της διασυνοριακής συναλλαγής δεν είναι να παραδώσει ενέργεια, αλλά να είναι διαθέσιμη με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους εθνικούς παίκτες μιας αγοράς.

Εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί στο τελικό κείμενο που ετοιμάζεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ηλεκτρική αγορά, καθώς θα υποκαταστήσει εν πολλοίς εθνικές επενδύσεις στον τομέα αυτό, ευνοώντας τις χώρες με ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.