Αίσθηση προκαλεί η στροφή 180 μοιρών του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου, καθηγητή του London School of Economics, ο οποίος από θερμός υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος μετατρέπεται σε «αρνητή» του, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί μια χαμένη γενιά νέων μορφωμένων ανθρώπων και ζητά είτε να αλλάξει εκ βάθρων είτε να εγκαταλειφθεί

Αίσθηση προκαλεί η στροφή 180 μοιρών του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου, καθηγητή του London School of Economics, ο οποίος από θερμός υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος μετατρέπεται σε «αρνητή» του, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί μια χαμένη γενιά νέων μορφωμένων ανθρώπων και ζητά είτε να αλλάξει εκ βάθρων είτε να εγκαταλειφθεί.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη συζήτηση για το ευρώ, ο κ. Πισσαρίδης επρόκειτο να παρουσιάσει τις νέες του θέσεις σε ομιλία του στο LSE αργά χθες το βράδυ, αποσπάσματα της οποίας προδημοσίευσαν οι Daily Telegraph και Daily Mail. Σύμφωνα με τις δύο βρετανικές εφημερίδες, ο κ. Πισσαρίδης αποκήρυξε το ενιαίο νόμισμα, με το σκεπτικό ότι «διχάζει την Ευρώπη» και αντιμάχεται την ανάπτυξη και την απασχόληση. Υποστήριξε ότι «χρειάζεται δουλειά για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ευρώ στις διεθνείς αγορές και η εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε μεταξύ τους τα κράτη της Ευρώπης...

Το ευρώ θα πρέπει είτε να διαλυθεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο ή τα κύρια μέλη του θα πρέπει να κάνουν τα αναγκαία το συντομότερο δυνατό, ώστε να το καταστήσουν φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν θα πάμε πουθενά εάν συνεχίσουμε με την τρέχουσα γραμμή ad hoc αποφάσεων και ασυνεπών πολιτικών για την ανακούφιση του χρέους.

Οι τακτικές που εφαρμόζονται τώρα για να σταθεροποιηθεί το ευρώ κοστίζουν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας και δημιουργούν μια χαμένη γενιά μορφωμένων νέων ανθρώπων. Δεν είναι αυτό που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτές της Ευρωζώνης», κατέληξε ο κ. Πισσαρίδης, που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών το 2010.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13/12/2013)