Αγριεύει το μπρα ντε φερ για τον αγωγό που θα μεταφέρει το ισραηλινό (και αργότερα κυπριακό) φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με τους βασικούς παίκτες να βολιδοσκοπούν και να πιέζουν στοχεύοντας στα μέγιστα δυνατά πολιτικά και οικονομικά οφέλη

Αγριεύει το μπρα ντε φερ για τον αγωγό που θα μεταφέρει το ισραηλινό (και αργότερα κυπριακό) φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με τους βασικούς παίκτες να βολιδοσκοπούν και να πιέζουν στοχεύοντας στα μέγιστα δυνατά πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Το Ισραήλ αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο και ενώ συζητά την κατασκευή αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή εναλλακτικά μέσω σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο, ταυτόχρονα δεν αποκλείει και εναλλακτικές διαδρομές είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω Αιγύπτου, Ιορδανίας, ακόμα και της Παλαιστίνης.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρώην βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος είναι πλέον μέλος του Δ.Σ. της τουρκικής εταιρείας Turcas Holding, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στη Φρανκφούρτη συνέδεσε ευθέως την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στην περιοχή (Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις) με τις αναμενόμενες επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε μάλιστα την περιοχή ως «ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η πολιτική πρώτη μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις επενδύσεις, προκειμένου αυτές να υλοποιηθούν ... Εάν αυτό γίνει, τότε θα δούμε δραματικές, ίσως και ιστορικές, αλλαγές στο κυπριακό πρόβλημα και στην αποκατάσταση της ειδικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 1990». Ο ίδιος (όπως είναι φυσικό) έριξε το βάρος στη λύση ενός αγωγού μέσω Τουρκίας, λέγοντας ότι οι εναλλακτικές της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, αλλά και η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο ίδιο το Ισραήλ είναι ασύμφορες για λόγους ασφαλείας. Όπως βεβαιώνουν και ειδικοί στα σχετικά θέματα, οι συγκεκριμένες περιοχές επλήγησαν πολλές φορές στο παρελθόν από τρομοκρατικές ενέργειες.

Από την πλευρά της η Τουρκία πιέζει όσο περνάει από το χέρι της και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Natural Gas Europe, προσφέρει χρηματοδότηση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή αγωγού που θα περνάει από το έδαφος της, ενώ παράλληλα προτείνει και ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο για την απορρόφηση μεγάλου μέρους του φυσικού αερίου για την εσωτερική της αγορά.

«Υπάρχει επιθυμία»

Ο κ. Μπράιζα πάντως παραδέχτηκε ότι για να προχωρήσουν τέτοιου είδους πολιτικές συμφωνίες που θα ευνοούν και τις επενδύσεις, θα χρειαστεί και πολιτική ηγεσία απ' έξω, παρόμοια μ' αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ στην περίπτωση του αγωγού Μπακού Τιφλίδα Τσεϊχάν (BTC) . Εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να αναλάβουν μια τέτοια αποστολή, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει στην Ουάσινγκτον μια πραγματική επιθυμία να υπάρξει λύση τόσο στο Κυπριακό όσο και στις τουρκο ισραηλινές σχέσεις .

(από την "Εφημερίδα των Συντακτών", 13/12/2013)