Είναι γνωστό ότι μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν την κυβέρνηση του Κιέβου στην απόφαση να «παγώσει» τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. ήταν ότι οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν πολύ λίγα χρήματα στους Ουκρανούς, με τη μορφή βοήθειας -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για «εγγυημένο» ποσό που ανερχόταν μόλις στα 640 εκατ. ευρώ

Είναι γνωστό ότι μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν την κυβέρνηση του Κιέβου στην απόφαση να «παγώσει» τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. ήταν ότι οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν πολύ λίγα χρήματα στους Ουκρανούς, με τη μορφή βοήθειας -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρχικό σχέδιο έκανε λόγο για «εγγυημένο» ποσό που ανερχόταν μόλις στα 640 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι φέρονται να είχαν υποσχεθεί στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανταλλάγματα μεγαλύτερης αξίας, η οποία έφτανε ή και ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ -κατά συνέπεια, η στροφή 180 μοιρών του προέδρου της Ουκρανίας κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τώρα, όμως, καθώς το Κίεβο συγκλονίζεται από τις καθημερινές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, ενώ οι πιέσεις που ασκούνται από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ είναι ασφυκτικές -και προκλητικές- η κυβέρνηση της χώρας μάλλον αποφάσισε να το ξανασκεφτεί. Έτσι, αφού έκανε τους αναγκαίους υπολογισμούς με τους συμβούλους του, ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ δημοσιοποίησε χθες την αντιπρότασή του: Δώστε μας εσείς τα 20 δισ. που έχουμε άμεση ανάγκη, είπε προς τους Ευρωπαίους, και εμείς είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε εκ νέου τη στάση μας και να δούμε και πάλι σοβαρά το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας με την Ε.Ε!

Πρακτικά, λοιπόν, αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια ιδιότυπη διαδικασία πλειστηριασμού, που έχει ως «έπαθλο» τον έλεγχο της Ουκρανίας των 45 εκατομμυρίων ψυχών και βασικούς διεκδικητές από τη μία την Ευρωπαϊκή Ένωση (κυρίως τη Γερμανία) και, από την άλλη, τη Ρωσία. Όσο για τα 20 δισ. ευρώ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η τιμή... εκκίνησης σε αυτή τη διαδικασία, η οποία αναμφίβολα περιλαμβάνει και άλλου είδους συνδιαλλαγές, ως επί το πλείστον υπόγειες και εκβιαστικές. Αυτό που μένει να φανεί, πλέον, είναι εάν οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν το αντίτιμο, αλλά και κατά πόσο ο Πούτιν θα επιχειρήσει να κάνει ρελάνς για να διατηρήσει στον έλεγχό του (και) αυτή τη στρατηγικής σημασίας χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η πλειονότητα των διαδηλωτών -οι οποίοι, παρά το δριμύ ψύχος και τη χιονόπτωση, έχουν «οχυρωθεί» στο δημαρχείο και την Πλατεία Ανεξαρτησίας- εμφορείται από άλλα ιδανικά και στόχους, ενώ θεωρεί ότι το διακύβευμα δεν μπορεί να αποτιμάται με μερικά δισ. ευρώ. Μετά δε και τις αψιμαχίες οι οποίες σημειώθηκαν χθες το πρωί, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν το κύριο «στρατόπεδό» τους αλλά τελικά αποχώρησαν, δεν αποκλείεται σήμερα το Κίεβο να γνωρίσει μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία του. Άλλωστε, η στάση του Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησης δείχνει ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, κάτι που σημαίνει ότι η αντιπολίτευση και οι οπαδοί της μπορούν ακόμη να αισιοδοξούν για την έκβαση της σύγκρουσης. Οι επόμενες ημέρες και ώρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ουκρανίας. Κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, αλλά και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, οι οποίες βρίσκονται σε ειδική αποστολή στο Κίεβο -λειτουργώντας και ως «ασπίδες» στα σενάρια βίαιης καταστολής.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 12/12/2013)