Η ΔΕΠΑ Φέρνει Νωρίτερα Αλγερινό Αέριο για Τροφοδοσία της Αγοράς

Η ΔΕΠΑ Φέρνει Νωρίτερα Αλγερινό Αέριο για Τροφοδοσία της Αγοράς
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 17 Δεκεμβρίου 2013 - 12:31
Αντιμετωπίσθηκε άμεσα το πρόβλημα τροφοδοσίας της αγοράς με φυσικό αέριο, μετά το συναγερμό που σήμανε ο ΔΕΣΦΑ, εξαιτίας των μειωμένων αποθεμάτων LNG στη Ρεβυθούσα.

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα το πρόβλημα τροφοδοσίας της αγοράς με φυσικό αέριο, μετά το συναγερμό που σήμανε ο ΔΕΣΦΑ, εξαιτίας των μειωμένων αποθεμάτων LNG στη Ρεβυθούσα.

Φορτίο 140.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου, που ήταν συμφωνημένο να παραδώσει στη ΔΕΠΑ η αλγερινή Sonatrach στις 2 Ιανουαρίου 2014, θα παραδοθεί τελικά στις 24 Δεκεμβρίου, δίνοντας έτσι ένα τέλος στο πρόβλημα που ανέκυψε, ακόμη κι αν η τουρκική Botas εξακολουθήσει τη μειωμένη ροή παραδόσεων. Συν τοις άλλοις η Gazprom εδώ και δύο εβδομάδες περίπου παραδίδει αυξημένες ποσότητες κατά 20% των συμβατικών.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρίας λειτούργησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και τελικά πέτυχαν συμφωνία με τη Sonatrach αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ώστε το συμφωνημένο φορτίο να έρθει νωρίτερα, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο. Το φορτίο αυτό επρόκειτο να έρθει στη χώρα μας στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά οι αλγερινοί, εξαιτίας έκτακτων τεχνικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν, ζήτησαν να παραδοθεί στις 2 Ιανουαρίου του 2014. Τώρα θα παραδοθεί μία ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα να μη χρειασθεί η ΔΕΠΑ να αναζητήσει υγροποιημένο αέριο στην spot αγορά, όπου και θα το πλήρωνε πολύ ακριβότερα, χωρίς, όμως, να έχει τη δυνατότητα να μετακυλήσει στους καταναλωτές το επιπλέον κόστος, απορροφώντας το εξολοκλήρου η ίδια.

Την προηγούμενη Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε το σύστημα σε κατάσταση «Έγκαιρης Προειδοποίησης», που συνιστά, όπως διευκρινίζεται από το Διαχειριστή, την πρώτη βαθμίδα στη διαβάθμιση ασφαλείας (οι επόμενες δύο κατά σειρά είναι η Επιφυλακή και η Έκτακτη Ανάγκη), καθώς είχαν μηδενισθεί τα αποθέματα της Ρεβυθούσας.

Το πρόβλημα αποδίδεται στην Botas, η οποία από τις 2 Δεκεμβρίου μείωσε την πίεση της ροής παραδόσεων και από τις 10 Δεκεμβρίου τις έκοψε εντελώς για καθαρά εμπορικούς λόγους. Λόγω της αυξημένης ζήτησης στη γειτονική χώρα, ως συνέπεια της κακοκαιρίας, η Botas αντί να καταφύγει σε εισαγωγές ακριβού LNG, έκρινε ότι αυτό μπορεί να το κάνει η Ελλάδα, κόβοντας τις συμφωνημένες ποσότητες που είναι υποχρεωμένη να παραδίδει. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθεί παρελκυστική πολιτική η Botas. Τον Ιανουάριο του 2012 είχε συμπεριφερθεί ανάλογα, με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να προσφύγει σε διαιτησία, ζητώντας αποζημίωση 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της διαιτησίας αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Πάντως, από χθες έχει επανέλθει η ροή των παραδόσεων από Τουρκία, αλλά με χαμηλή πίεση και πάλι.

Παράλληλα με το φορτίο που θα έρθει από την Αλγερία, η ΔΕΗ έθεσε χθες αργά το βράδυ σε λειτουργία δύο λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα, μετά τη ολοκλήρωση της συντήρησης τους στο Σαββατοκύριακο, οπότε αναμένεται να σημειωθεί εξοικονόμηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου από τη Δημόσια Επιχείρηση, δίνοντας έτσι μια πρώτη ανάσα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση πηγές της αγοράς εκτιμούν την κατανάλωση φυσικού αερίου σήμερα στα 15 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως, έναντι των 17 εκατ. κ.μ. που ήταν το pic τον Ιανουάριο του 2012, με τη συνήθη ζήτηση των χειμερινών ημερών να κινείται στα 11-12 εκατ. κ.μ. την ημέρα.