Τα πρώτα τρία δις δολάρια από την πώληση των ουκρανικών ομολόγων στη Ρωσία, θα λάβει το Κίεβο αύριο, Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών. Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα, η οποία προβλέπει προσωρινή μείωση της τιμής πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία κατά ένα τρίτο
Τα πρώτα τρία δις δολάρια από την πώληση των ουκρανικών ομολόγων στη Ρωσία, θα λάβει το Κίεβο αύριο, Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών. Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα, η οποία προβλέπει προσωρινή μείωση της τιμής πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία κατά ένα τρίτο. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι η Μόσχα θα δώσει στο Κίεβο 15 δις δολάρια ως μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, με αντάλλαγμα την αγορά ουκρανικών ομολόγων.

Όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνωφ, η συμφωνία «έκλεισε» την Παρασκευή «και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η οριστική καταβολή των κεφαλαίων, θα γίνει την Τρίτη».

Σύμφωνα με τον κ. Σιλουάνωφ, η απόφαση για την επόμενη δόση θα ληφθεί στις αρχές του χρόνου. Τα διετούς ισχύος ομόλογα έχουν «κουπόνι» 5%, ενώ η Ρωσία δεσμεύεται να τα κρατήσει μέχρι την «ωρίμανσή» τους. Ο Ρώσος υπουργός παραδέχθηκε ότι τα ουκρανικά ομόλογα έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση από ότι συνήθως απαιτείται για επένδυση των χρημάτων του ρωσικού κρατικού fund με τα χρήματα του οποίου εξαγοράστηκαν.