Φρένο στην Περαιτέρω Διεύρυνση της ΕΕ Θέλει να Βάλει το Λονδίνο

Φρένο στην Περαιτέρω Διεύρυνση της ΕΕ Θέλει να Βάλει το Λονδίνο
EurActiv.gr, με πληροφορίες από την EurActiv Σερβίας
Δευ, 30 Δεκεμβρίου 2013 - 15:25
Το Ηνωμένο Βασίλειο κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ. Ωστόσο σήμερα, ο Πρωθυπουργός David Cameron θέλει να εισαχθούν νέοι μηχανισμοί ελέγχου για τα μελλοντικά κράτη μέλη της ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ. Ωστόσο σήμερα, ο Πρωθυπουργός David Cameron θέλει να εισαχθούν νέοι μηχανισμοί ελέγχου για τα μελλοντικά κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που πάντα ήταν φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, έδειξε ότι αλλάζει τη στάση του στην τελευταία σύνοδο κορυφής (20 Δεκεμβρίου).

Παρόλο που ακόμη θεωρεί τη διεύρυνση «μια από τις μεγαλύτερες δυναμικές της ΕΕ», ο Cameron, ο οποίος πρόσφατα ζήτησε περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ενόψει της άρσης των περιορισμών εργασίας για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους από την 1η Ιανουαρίου 2014, θέλει να βρει νέους μηχανισμούς ελέγχου πριν την ένταξη νέων μελών.

Αυτή η εξέλιξη ίσως φαίνεται να δημιουργεί ένα παράδοξο. Για πολλά χρόνια, οι βρετανικές κυβερνήσεις πίεζαν για τη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία σταδιακά θα μετέτρεπε την Ένωση σε μια «χαλαρή» ομοσπονδία κρατών μελών.

«Καθώς σκεφτόμαστε χώρες όπως η Αλβανία και η Σερβία να ενταχθούν μια μέρα στην ΕΕ, πρέπει να βρούμε τρόπους να επιβραδύνουμε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέχρι να διαβεβαιωθούμε ότι η ένταξη δεν θα προκαλέσει τεράστιο κύμα μετανάστευσης […] Αναμένω να βρούμε νέους τρόπους να συνεχίσουμε τη διεύρυνση, τρόπους που θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των λαών μας», τόνισε ο Βρετανός στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

«Όταν εντάσσεται μια νέα χώρα, θα πρέπει να εξετάσουμε τι είδους ελέγχους μετάβασης θέτουμε σε ισχύ. Όπως είπα […], ίσως είναι απαραίτητο να εξετάσουμε νέους μηχανισμούς: το ποσοστό του ΑΕΠ, τα ποσοστά των μισθών, δε θέλω να δω αυτό που συνέβη στο παρελθόν», πρόσθεσε, ζητώντας παράλληλα αλλαγή των Συνθηκών.

«Υστερία»

Ωστόσο διπλωματικές πηγές της ΕΕ ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κενή ρητορική. «Εάν μιλά σοβαρά για αλλαγή των κανόνων, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εγείρει το ζήτημα στο προηγούμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τα συμπεράσματα του οποίου σχετικά με τη διεύρυνση ενέκρινε ο Cameron. Κανένα άλλο κράτος μέλος δεν εγείρει τέτοια ερωτήματα με τέτοιο υστερικό τρόπο. Η πολιτική διεύρυνσης συνεχίζεται χωρίς αλλαγές».

Μια άλλη πηγή της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα στο Συμβούλιο και ότι το «Ηνωμένο Βασίλειο είναι απομονωμένο στο εν λόγω ζήτημα».

«Αυτό που είπε ο Cameron στους αρχηγούς είναι ότι θέλει συζήτηση για το θέμα λίγο πριν την επόμενη διεύρυνση. Ίσως θα είναι το Μαυροβούνιο σε περίπου πέντε χρόνια και ο Cameron θα έχει φύγει μέχρι τότε. Πιστέψτε με, έρχεται καλοκαίρι, δε θα μιλήσουμε καν ξανά για αυτό. Οι δηλώσεις του έχουν στόχο το εσωτερικό της χώρας του για πριν την 1η Ιανουαρίου», τόνισε, αναφερόμενος στην άρση των εργασιακών περιορισμών Βούλγαρων και Ρουμάνων υπηκόων.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη νικήτρια στο ζήτημα της διεύρυνσης στη τελευταία σύνοδο κορυφής ήταν η Σερβία καθώς έλαβε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα, η μεγάλη «χαμένη» θεωρείται η Αλβανία, η οποία παρά το πράσινο φως της Κομισιόν δεν έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη λόγω του ολλανδικού βέτο.